Намери ни
To Top

Напрежение! САЩ свалиха боен дрон на съюзник в НАТО

Американската армия свали въоръжен турски дрон, приближил се на 500 метра от войските ѝ в Североизточна Сирия. Това съобщиава „Асошиейтед прес“, позовавайки се на Пентагона.

Това е един от редките случаи на употреба на сила от един член на НАТО спрямо друг.

Прессекретарят на Пентагона генерал Патрик Райдър нарече инцидента „достоен за съжаление“ и заяви, че американските войски са били принудени да се изтеглят в бункерите за безопасност, докато Турция бомбардира цели в близост.


Както министърът на отбраната Лойд Остин, така и председателят на комитета на обединените началник-щабове генерал Чарлз К. Браун разговаряха с турските си колеги скоро след инцидента, за да подчертаят стойността, която придават на отношенията си с Турция, но също и необходимостта да се избягват подобни инциденти в бъдеще и да се гарантира безопасността на американските служители.

Решението да се свали въоръжен безпилотен самолет на съюзник „беше взето с дължимата грижа и присъщото право на самозащита да се предприемат подходящи действия за защита на американските сили“, изтъкна Райдър и добави, че САЩ нямат индикации Турция умишлено да е атакувала американските сили.

Американски служители поясниха, че свалянето е било разпоредено след над дузина обаждания до турската армия за това, че американските сили са на място в района и че армията на САЩ ще предприеме действия, за да ги защитят, ако дронът не се изтегли.

Райдър уточни, че американските сили са забелязали турски дронове да нанасят въздушни удари около Хасаке около 7:30 часа сутринта местно време, като някои от атаките са били извършени в т.нар. американска „зона с ограничен достъп“ само на километър от американските войски. Той посочи, че малко по-късно турски дрон отново е навлязъл в забранената зона „насочвайки се към мястото, където са разположени американските сили“.

Командирите прецениха това за заплаха и американски изтребители F-16 го свалиха около 11:40 часа сутринта, докладва Райдър, като поясни, че няма ранени американски военнослужещи.

Инцидентът се случи в същия ден, в който атака с дрон уби най-малко 80 души и рани близо 240 в контролирания от сирийското правителство град Хомс.

Ощр от категория