Намери ни
To Top

Пламен Константинов: Желанието ни е да се завърнем в челните позиции на световния волейбол

Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Пламен Константинов заяви, че желанието е тима да се завърне в челните позиции на световния волейбол.

В интервю за БНТ наставникът поясни, че отборът е в процес на сработка преди европейското първенство.

„След период, в който състезателите са по клубовете си, има нужда от сработка и напасване между тях. Имахме не повече от 7-8 тренировки заедно преди да започне лигата.


Те дадоха резултат, защото в първия турнир изглеждахме най-добре. Тренировъчният период преди европейското първенство ни дава шанс да напаснем неща, които липсват като сработка и форма на състезателите“, разкри той.

Наставникът посочи желаната комбинация от състезатели в националния отбор, която може да донесе успехи.

„Най-хубавата комбинация е млади състезатели с някои опитни. Рядко се постигат резултати само с млади или само с опитни. Ние не разполагаме с голяма бройка състезатели, които да играят на световно и европейско ниво. Опитваме се да използваме максимално това, което имаме. Състезатели от всяка възрастова група могат да достигнат до мъжкия отбор. Състезателите от младежките гарнитури не гарантират качество в първия отбор. При нас доста състезатели играят в чужбина. В българското първенство се дават шансове на млади момчета. Така може би те превъзхождат своите връстници в другите държави. След това се стига до едно изоставане от наша страна“, допълни той.

На европейското първенство България е в група с Украйна, Словения, Испания, Финландия и Хърватия.

„Испания, Финландия и Хърватия са преодолимите отбор в нашата група. Целите са да се преборим за челно място в групата. Украйна направи добро световно първенство. Украйна е прогресиращ отбор и сериозен съперник. Словения е три пъти вицеевропейски отбор, което съвсем не е случайно. Би било добре да достигнем до 1/4-финал. Това би било крачка напред. Поставянето на прекалено високи цели само добавя допълнителна тежест и нервност в отбора“, добави той.

Бившият волейболен национал призна, че конкуренцията е важна част от един успешен състав.

„Желанието ни е да се завърнем в челните позиции на световния волейбол, но това е един дълъг процес. Има светлина. Някои от клубовете в България започнаха сериозно да работят с подрастващи. Това ще подхранва и първия отбор. Имаме период на спад, защото нямаме равностойни състезатели на определени позиции. За да имаш силен отбор, трябва да имаш състезатели на всяка една позиция. Нямаме състезатели на най-високото ниво, за да играят за челните места в световния елит. Това трябва да е постепенен процес. Ние сме треньори, а не магьосници. Волейболът ни има крещяща нужда от крачка напред, за да върне вярата в българския волейбол и надеждата във феновете“, допълни той.

Снимки: Startphoto

Ощр от категория Волейбол