Намери ни
To Top

Баная увеличи аванса си в MotoGP с комфортна победа в спринта в Австрия

Франческо Баная спечели своя четвърти спринт от началото на сезона в MotoGP, след като триумфира в късата надпреварата от Гран При на Австрия. Световният шампион води от старта до финала на спринтовата дистанция на „Ред Бул Ринг“ и в нито един момент неговата лидерска позиция не бе под заплаха.

Втори през цялото време се движеше Брад Биндър (КТМ), който направи чудесен старт от четвъртото място и още преди първата крива се изкачи на второто място, на което и финишира.


Тройката допълни Хорхе Мартин (Прамак Дукати), чието участие днес беше доста спорно след двата инцидента, които испанецът предизвика.

Той потегли 12-ти, след като загуби всичките си бързи обиколки в квалификацията по-рано днес и направи много силно потегляне. То му позволи още в първия завой той да излезе на петото място. Това обаче се случи, след една доста спорна маневра, при която той изпревари много агресивно Фабио Куартараро (Ямаха).

В този момент се стигна до една верижна катастрофа, в която замесени бяха още Енеа Бастианини (Дукати), Йоан Зарко (Прамак Дукати), Мигел Оливейра (RNF Априлия) и Марко Бедзеки (VR46 Дукати). От тях Зарко, Оливейра и Бедзеки се озоваха на земята, докато другите продължиха с участието си, но не взеха точки.

Една от причините толкова много пилоти да се озоват толкова близо един до друг в първия завой беше слабият старт на Маверик Винялес. Пилотът на Априлия потегли втори, но бе погълнат от колоната в късия спринт до първия завой, но се отърва невредим от инцидента.

След този инцидент Мартин се озова непосредствено зад Джак Милър (КТМ) и Лука Марини (VR46 Дукати) в спора за третото място, като тримата караха в група в течение на няколко обиколки. Първата по-сериозна атака в този трибой дойде в петия тур, когато Марини пробва да изпревари Милър в първия завой, но австралиецът парира набезите на младия италианец. Обиколка по-късно обаче пилотът на КТМ не успя да стори това, а по-късно допусна грешка в третия завой, която позволи и на Мартин да мине пред него.

В седмия тур испанецът излезе отлично от първия завой и атакува Марини в спирането за шикана, но се стигна до контакт между двамата. След него Марини напусна борбата, но комисарите прецениха, че това е състезателен инцидент и не санкционираха Мартин. Все пак пилотът на Прамак Дукати може да бъде наказан за утрешното основно състезание, тъй като инцидентът от първата обиколка тепърва ще бъде анализиран от стюардите.

След отпадането на Марини Милър се върна на четвъртата позиция, но преди финала беше изпреварен от Алекс Маркес (Грезини Дукати), който финишира четвърти. Милър се класира пети, а точки взеха още Пол Еспаргаро (Tech3 ГАСГАС), Алейш Еспаргаро (Априлия), Винялес и Франко Морбидели (Ямаха).

В генералното класиране с победата си днес Баная увеличи своя аванс в битката за титлата на 46 точки пред Мартин. Трети, с пасив от 59 пункта от една от жертвите на масовия инцидент на старта – Бедзеки.

Основното състезание за Гран При на Австрия, 10-ти кръг за сезон 2023 в MotoGP, започва утре в 15:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо на Sportal.bg.

Снимки: MotoGP

Ощр от категория Спорт