Намери ни
To Top

Левски успя! Роналдо прати „сините“ в екстаз!

Отборът на Левски успя!  „Сините“ ще играят плейоф за влизане в групите на Лига на конференциите срещу Айнтрахт (Франкфурт), след като надвиха много драматично с 2:1 Апоел (Беер Шева), в реванша от третия предварителен кръг на турнира. Уелтон бе точен в 15-ата минута след отлично центриране на Галчев. Родният национал Йоан Стоянов изравни в 78-ата минута, но Роналдо вкара в 96-ата минута, като подобно на предния кръг столичани отбелязаха победното попадение буквално в последната минута на даденото продължение.

Препълнените трибуни на стадион „Георги Аспарухов“, които подкрепяха домакините, направо полудяха и изпаднаха в екстаз след попадението на Роналдо, което дава възможност за „Синя България“ да мечтае, както не го е правила от много, много отдавна.


Както е известно, първата среща в Израел завърши 0:0. Тимът на „сините“ се нуждаеше от победа в този мач, за да се класира за плейофите на един от турнирите на УЕФА за първи път от 2010 година. Именно от 13 години столичани не бяха отстранявали два съперника в един и същи сезон от евротурнирите, но тази година успяха. 

Сега Левски и феновете му чакат другия четвъртък носителя на Лига Европа за 2022 година – Айнтрахт (Франкфурт), като се очаква трибуните на стадион „Васил Левски“ да бъдат изцяло в синьо за първи път от 2006 година, когато 26-кратните шампиони играха в групите на Шампионската лига, буквално в море от сини фенове.

Лошата новина за Левски е, че най-добрият им футболист Уелтон се контузи и поиска да бъде заменен веднага след равенството на гостите, като от щаба на „сините“ се надяват да не е сериозна травмата му, но бразилецът сам даде знак, че не може да продължи заради болки.

Наставникът Николай Костов направи две промени от първата среща в пустинята Негев, когато отборът му заслужаваше да победи, но пропусна три гола, а и гредата помогна на домакините в последните секунди. Патрик-Габриел Галчев замени контузения Марин Петков отдясно на отбраната пред Пламен Андреев, a Кристиан Димитров започна на мястото на Келиан ван дер Каап. Хосе Кордоба и Цунами бяха останалите бранители, Асен Митков, Андриан Краев и Дарлан Мендеш отново бяха халфове, докато бразилците, Роналдо, Рикардиньо и Уелтон водеха атаката. Така за първи път в своята история Левски излезе с петима бразилци на „Герена“ от първата минута. Освен Петков и Джереми Петрис бе аут за мача.

Наставникът на гостите Елянив Барда също направи две промени от първия мач, като Йоан Стоянов и Томер Хемед заменихав предни позиции Петерсон и Климала. Опитният Офир Марсиано е вратар, Еяд Абу Абаид, Мариано Барейро, Мигел Витор и Елдер Лопеш са защитници Роей Гордана и Шай Елиас са опорните халфове,а Александру Паун, Гай Бадаш и Стоянов действат зад Хемед.

10

Левски - Апоел (Беер Шева)

Срещата започна с минута мълчание по желание на УЕФА, която бе в почит на убития фен на АЕК преди седмица в Атина преди отменената среща с Динамо (Загреб). Ултрасите на „сините“ пък изкара транспарант в подкрепа на арестуваните хърватски ултраси в гръцката столица.

Още в първата минута Уелтон нахлу отляво и пробва мощен изстрел, които мина над гредата. Асен Митков отправи точен удар в 8-ата минута, който не затрудни Марсиано. Андреев също трябваше да се намесва в 11-ата минута. Тогава  Стоянов стреля, топката рикошира в Димитров и вратарят изби в ъглов удар.

Няколко минути по-късно Уелтон взриви трибуните след гол с глава. Бразилецът се разписа отблизо засичайки отлично центриране на Галчев с левия крак.

Митков получи жълт картон, а израелците опитаха да да вземат инициативата. В 31-ата минута Паун стреля силно, но Андреев спаси. Пресата на гостите стана по-сериозна и столичани трудно организираха своите атаки.

10

Левски - Апоел (Беер Шева)

Страховит изстрел на Гордана също мина над гредата в 35-ата минута. Малко по-късно след продължителна атака Апоел можеше да изравни, но Кордоба се намеси и парира удар в наказателното поле. При последвалата атака Гордана бе санкциониран с жълт картон за груб фал срещу Уелтон.

10

Левски - Апоел (Беер Шева)

Буквално в последната минута на първата част Уелтон отне топката от гостите, след което подаде на Роналдо, който финтира бранител, но стреля лошо с левия крак и пропусна добра възможност.

На почивката Барда направи две смени, за да подсили атаката. Играчите на Апоел опитаха да наложат натиск, докато Уелтон отново вкарваше напрежение в тима на гостите. Бразилецът с лекота се освобождаваше, но без да завършва добре. Тримата бразилци в синята атака няколко пъти сбъркаха с последното подаване. 

В 57-ата минута Андреев спаси „сините“, когато защитата пред него буквално ескортира Стоянов в наказателното поле, а националът на България от пет метра стреля, но младият страж изби в корнер. След последвалото центриране капитанът Мигел Виктор с глава бе близо до равенството. Бранителят обаче не уцели рамката на вратата.

Израелският тим направи още рокади, а влезлият Патрик Климала си разби устата след сблъсък с Кордоба и бе заменен след едва няколко минути на терена. 

Костов пък пусна Ван дер Каап вместо Митков, като столичани започнаха да играят с трима централни бранители.

Родният тим мислеше предимно за отбрана и загуби изцяло владеенето на топката.

Въпреки, че при статични положения Димитров и Краев имаха възможност за удар, но стреляха далеч от целта. В 77-ата минута Бадаш стреля мощно от 20 метра и Андреев изби в корнер. Секунди по-късно падна и изравнителното попадение в мача. 

За пореден път при статично положение столичани не се намеси добре и топката попадна в Стоянов, който бе оставен непокрит на 17 метра от вратата и с вътрешен удар прати топката в далечния ъгъл на Андреев, който дебютантът с най-много „сухи“ мрежи в евротурнирите, в историята на Левски, подобрявайки рекорда на Георги Петков със 70 минути.

ЛЕВСКИ 2:1 АПОЕЛ (Беер Шева) (резултат от първата среща 0:0, общ резултат 2:1)
1:0 Уелтон (15)
1:1 Стоянов (78)
2:1 Роналдо (90 6)

ЛЕВСКИ: Пламен Андреев, Патрик-Габриел Галчев, Кристиан Димитров, Хосе Кордоба, Цунами, Асен Митков, Андриан Краев, Дарлан Мендеш, Роналдо, Рикардиньо, Уелтон

АПОЕЛ (Беер Шева): Офир Марсиано, Еяд Абу Абаид, Мариано Барейро, Мигел Витор, Елдер Лопеш, Роей Гордана, Шай Елиас, Александру Паун, Гай Бадаш, Йоан Стоянов, Томер Хемед

Стадион: „Георги Аспарухов“, София 
Главен съдия: Думитру Мунтян 
Начало: 20:00 часа


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Владимир Иванов

Ощр от категория efbet Лига