Намери ни
To Top

Звездната селекция на Турция е следващото препятствие пред България

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол излиза за втората си битка от олимпийския предквалификационен турнир в Истанбул. Момчетата на Росен Барчовски се изправят срещу звездната селекция на Турция тази вечер от 20:45 часа в “Синан Ердем Доум”.

“Лъвовете” трябваше да преглътнат трудна за приемане загуба през вчерашния ден, след като допуснаха драматично поражение от Украйна със 71:80 след продължение. Павлин Иванов и компания показаха страхотен характер и наваксаха 25-точково изоставане, след като губеха с 10:35 в началото на втората четвърт.


Те дори се виждаха победители още в редовното време след фантастичната тройка на Алекс Симеонов 1.6 секунди преди края на последната четвърт, но украинците успяха да отбележат веднага след това и впоследствие бяха безмилостни в допълнителните пет минути, за да заслужат успеха. 

От своя страна пък Турция започна с очаквана за мнозина разгромна победа над Исландия с 99:72. Южните ни съседи разполагат с изключително силен състав, в който има микс между играчи на ниво НБА и Евролига. Седем баскетболисти в селекцията на гениалния Ергин Атаман завършиха с поне 10 точки при успеха над исландците, като на големите звезди Алперен Шенгюн, Фуркан Коркмаз и Йомер Юртсевен дори не им беше нужно да играят повече от 18 минути в мача с Исландия.

Така след вчерашния първи ден на турнира лидер в група “C” е отборът на Турция с баланс от 1-0, какъвто е и този на Украйна. България и Исландия се намират съответно на третата и четвъртата позиция с актив от по 0-1. Първите два отбора се класират за полуфиналите на турнира, където те ще се изправят срещу лидерите в другата група, в която са разположени Хърватия, Белгия, Нидерландия и Швеция.

Подмладеният и променен състав на България може и да не разполага с особени големи шансове да поднесе сензация и да шокира домакините, но все пак мач срещу звезди от НБА ранг ще бъде от полза за младите състезатели в състава на Росен Барчовски. Фактите са такива, че при загуба от Турция и при победа на Украйна над Исландия, то “лъвовете” и исландците ще отпаднат от битката за първите две места. България трябва да подходи без страх срещу далеч по-класния си откъм имена съперник и да се надява да бъде подценен до някаква степен.

Съвсем скоро България и Турция играха един срещу друг, като това се случи на ЕвроБаскет 2025 в Тбилиси през миналия септември. Тогава турците записаха успех със 101:87 над националите ни, в чиито редици бяха Александър Везенков и Дий Бост, които доминираха във въпросния двубой. Везенков имаше 28 точки и 15 борби, докато Бост завърши с 12 точки и 13 асистенции. Сега и двамата няма да вземат участие в срещата, тъй като първият се подготвя за дебютния си сезон в НБА, а вторият приключи с националния отбор.

Преди това турците ни побеждават в рамките на още три пъти на Европейски първенства – с 94:66 на изданието през 2009-а, с 94:89 след продължение през 2005-а и със 78:70 през 1993-а.

ГРУПАТА НА БЪЛГАРИЯ: Брандън Йънг, Павлин Иванов, Васил Бачев, Алекс Симеонов, Андрей Иванов, Деян Карамфилов, Мартин Йорданов, Александър Стоименов, Лъчезар Димитров, Константин Костадинов, Иван Алипиев, Емил Стоилов

ГРУПАТА НА ТУРЦИЯ: Шехмус Хазер, Игичан Сайбир, Сертач Шанлъ, Онуралп Битим, Садик Кабаджа, Окбен Улубай, Берк Угурлу, Фуркан Коркмаз, Алперен Шенгюн, Ерджан Османи, Кенан Сипахи, Йомер Юртсевен

Снимки: ФИБА

Ощр от категория Баскетбол