Намери ни
To Top

Отстраниха американски треньор по сноуборд заради неправомерно сексуално поведение

Дългогодишният треньор по сноуборд Питър Фоли бе отстранен от Американския център за безопасен спорт заради неправомерно сексуално поведение и нарушаване на правилата на местната федерация по ски и сноуборд.

Отстраняването на Фоли идва след близо 18-месечно разследване, което бе предизвикано от публикация в социалната мрежа Инстаграм на бивш член на отбора по време на последната зимна Олимпиада в Пекин. Публикацията доведе до обвинения и от други, че Фоли ги е малтретирал, принуждавал ги е да се снимат голи, вмъквал се е в леглото при тях и е подхранвал атмосфера, в която жените са били третирани като сексуални обекти.

Членът на Борда на директорите на централата на САЩ по ски и сноуборд Лиса Косглоу също бе отстране за злоупотреби и недокладване на информация.


„Вярваме, че в спорта няма място за злоупотреби и нарушения и подкрепяме мисията на Центъра да сложи край на това в името на всички спортисти“, заявяват от федерацията.

Човек, запознат със случая, пожелал да остане анонимен, тъй като срокът на санкциите не бе обявен публично, съобщи пред агенция АП, че отстраняването на Питър Фоли е за 10 години с още пет години пробация. Санкцията за Косглоу пък е за три години плюс две години допълнителна пробация.

Американската федерация по ски и сноуборт уволни Фоли през март 2022 година, позовавайки се на резултатите от разследване на работното място, проведено от нея, докато Центърът, който временно отстрани Фоли, приключи собственото си разследване.

Питър Фоли бе старши треньор на американския отбор по сноуборд от 1994 година и води тима на седем Олимпиади.

По време на Игрите в Пекин през февруари миналата година Калан Читлук-Сифсоф използва Инстаграм, за да обвини Фоли в неподходящо поведение със спортистите, а по-късно  ESPN rинформира, че треньорът е насилил сексуално бивш член на американски отбор и служител.

Адвокатът на Фоли, Хауърд Джейкъбс засега не е отговорил на имейл от АП, но преди бе заявил, че обвиненията към треньора са лъжливи. И двете санкции могат да бъдат обжалвани.

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558