Намери ни
To Top

Светослав Гоцев: Вижда му се края на кариерата ми в националния отбор

Мъжкият национален отбор на България води подготовка за предстоящото Европейско първенство, на което сме един от домакините. „Лъвовете“ продължат тренировъчен процес във Варна, където ще приемат съперниците си в групата от ЕвроВолей 2023. Един от най-опитните играчи в националния тим Светослав Гоцев заяви в интервю за BGvolleyball.com, че не поставя лимити и силно се надява на родна земя тимът ни да вземе максимума.


В същото време Гоцев призна, че му се вижда края на присъствието му в националния тим.

– Това лято стана баща за пръв път, как се чувстваш?

– Ново е за мен, нов съм в „занаята“. Но е най-голямото щастие. Помагам доколкото мога и съм благодарен, че има кой да помага на жена ми. Покрай пътуванията и отсъствията ми не съм си много вкъщи. Престоят ми е повечето в залата, но това не пречи на невероятната ми радост.

– Все пак, имаше макар и за кратко възможност по време на почивката да бъдеш със семейството си?

– Да, но само за осем дни, твърде малко… Но успяхме да се видим,  да бъда близо до семейството ми и да се порадвам на детето.

– Почувства ли бащинството?

– Опитвам се да го почувствам доколкото мога. Но отсъствията ми не ми дават тази възможност напълно. Някои моменти определено ми липсват. Надявам се да имам повече време за близките си. Но и това не ми пречи да съм щастлив.

– По време на Лигата не можа да играеш във всички мачове, сега как си?

– Не съм имал здравословни проблеми. Това по-скоро е треньорско решение. С Пламен Константинов се познаваме достатъчно добре, аз него като треньор, той мен като играч. Може би той искаше да има по-голям поглед върху младите играчи. Което за мен е правилно. Аз съм в една възраст, в която в националния отбор, да кажем вече му виждам края. За клубния отбор не чак толкова. Надявам се да съм здрав и да играя докато мога. Но на националния отбор му виждам края, а има млади момчета, които се развиват и мисля, че трябва да им даваме път.

– Като спомена, че виждаш края, значи ли, че това последна година в състава на „лъвовете“?

– Не мога да кажа твърдо последна или предпоследна. Най-важното е да съм здрав и да играя. Ако националния отбор на България има нужда от мен и има желание да съм там, ще се отзова веднага. През годините съм  го показвал и никога не съм отказвал да играя, не съм се чувствал изморен. За в бъдеще, ако имат нужда от мен, ще бъда в националния тим. Ако не, ще си гледам детето.

– Предстои европейско първенство, как виждаш шансовете ни?

– Ще трябва да се подготвим много добре, за да направим едно хубаво Европейско, защото ще у дома. Няма по-хубаво от това да играеш пред родна публика. Надявам се  да няма контузии и отборът да е цял, защото това е изключително важно. Надявах се Матей Казийски да дойде да бъде в състава, уви не го стори.

– Как коментираш това, че Матей отново не пожела да се присъедини?

– Това е негово право. Едно основно нещо на демокрацията е, че имаш право на избор. Ако беше по друго време, преди 30 години, той щеше да е задължен и да играе. Така че,, това е негово решение и аз го уважавам. А дали исках да играе – да исках, но това е положението.

– С Цецо Соколов ще бъде ли по-различен отбора?

– Цецо е човек, който печели много неща на клубно ниво. Така че, от него очакваме големи неща и за националния отбор.

– Няколко думи за групата на Европейското?

– Словения на хартия би трябвало да е основния ни съперник. Но волейболът е толкова изравнен вече, че никой не трябва да се подценява и всеки може да поднесе изненада.

– Във Варна докъде можем да стигнем?

– Надявам се възможно най-напред. Няма да слагам лимити. Време е да се съберем и да покажем, че можем да побеждаваме.

Снимки: Startphoto

Ощр от категория Волейбол