Намери ни
To Top

Късметът днес не беше на страната на юношите, България U18 няма да продължи към елиминациите

Националният отбор на България по баскетбол за юноши до 18 години приключи неуспешно битката си за топ 8 в Европейското първенство в Дивизия „Б“ в Матошиньош, Португалия. „Лъвчетата“ финишираха с две победи и две загуби в груповата фаза, но късмет не им достигна, за да продължат към елиминациите на турнира. Те все пак ще играят в схватките за разпределение от 9-а до 16-а позиция

Съдбата на възпитаниците на Асен Николов зависеше от двете срещи, които се изиграха днес. Това бяха двубоите между Латвия – Швейцария и Белгия – Португалия.


Най-лошият сценарий за родните баскетболисти означаваше съставите на Латвия и Белгия да победят. За съжаление, именно такава се оказа реалността и по този начин отборът ни не се класира за четвъртфиналите. Това се случи, защото той се изравни с Белгия при актив от 2-2, но „трикольорите“ останаха трети в групата си, понеже техният съперник държи предимството в директния сблъсък.

В първия мач за вечерта тимът на Латвия надигра Швейцария със 77:70. Възпитаницте на Едийс Слесерс имаха контрол над мача в първите три периода, като само финалната четвърт швейцарците спечелиха с преднина от 5 точки.

Съставите на Белгия и Португалия впоследствие предложиха изключително драматично шоу на феновете. Домакините се върнаха от 19:25 в първата четвърт до 54:42 след края на третия период. Емоциите не спряха и след изтичането на редовното време, когато резултатът бе равен при 67:67. В продължението Белгия успя да спечели най-вече чрез вкарани наказателни удари. Така след 79:71 надеждите на българския национален отбор бяха изпепелени.

„Лъвчетата“ стартираха своята група „D“ с победа над Швейцария с 85:77, а след това Белгия измъкна изключително напрегнат успех със 76:75. Нашите момчета обаче бързо се върнаха и тотално надиграха Португалия с 85:59, но приключиха участието си в шампионата със загуба от непобедимата Латвия със 64:74.

Ощр от категория Баскетбол