Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/07/screenshot464873.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Лодки с изкуствен интелект за българските клубове по гребане – Sportove
Намери ни
To Top

Лодки с изкуствен интелект за българските клубове по гребане

Супермодерни лодки, използвани от участниците на Световното първенство до 23 г. в Пловдив, ще станат достояние на българските клубове по гребане. Ръководството на родната федерация неведнъж е коментирало нуждата от модерни спортни уреди, а домакинството на Мондиала ще даде възможност на клубовете да се обзаведат от водещите сили в спорта.

“Българските клубове по гребане вероятно ще си купят на много приемлива цена някои лодки на „Филипи“ или на други производители, които бяха използвани на състезанията.


Това е голям плюс за обновяване на материалната база на отборите по гребане”, заяви Иван Попов, председател на Организационния комитет на Световното първенство по гребане за младежи до 23 години в Пловдив, цитиран от Plovdiv-online.

“Лодките стават все по-съвършени, но принципните новости са свързани с изкуствения интелект на лодката. Всеки гребец има компютър, който в реално време през цялото състезание му казва къде се намира лодката и също „подсказва“ какво да направи. Това е на базата на много тренировки, които компютърът помни. Решението обаче взема гребецът, изкуственият интелект само помага”, добави той.

Според него първенството бележи възраждането на българското гребане с бронзовия медал на скиф на Емил Нейков.

“Работихме много, за да можем накрая да обобщим: да, това беше едно много успешно световно състезание по гребане за младежи до 23 години. Постигнахме успехи в няколко направления. Аз съм изключително доволен, че най-после след толкова години и толкова световни първенства в Пловдив, ние имахме българин, който взе медал пред родна публика. Една от целите на всички тези големи първенства е била да помогнем на българското гребане да се възроди. С малко по-добър шанс нашият състезател можеше да бъде и първи. Станахме трети и това е страхотен успех за българското гребане”, заяви Попов.

Той коментира и посоката на развитие на гребния спорт:

“Тази посока е много добра. Какво показа статистиката? Победителите в първите 8 дисциплини бяха от 8 различни държави. Тази липса на доминация само от една-две страни говори за невероятна конкуренция и за огромно израстване на гребците от много страни. След осмата дисциплина някои страни започнаха да дублират златните си медали – англичаните дублираха при осморката мъже, германците – при четворката. В крайна сметка Италия показа традициите си в гребането, като събра най-много медали.”

Шефът на организационния комитет сподели, че България е получила изключително висока оценка от президента на Международната асоциация „Световно гребане“ за домакинството на шампионата на планетата.

“Жан Кристоф Ролан ни смята за приятели. Той ми каза, че начинът, по който се чувства в Пловдив е несравним с нито едно друго световно първенство. Заради приема, заради топлото отношение, заради отличния ред, който прави екипа на Световната федерация „излишен“, защото няма какво друго да направи, освен да отбележи, че всички изисквания на международната федерация са постигнати.

Мисля, че можем да разчитаме на тяхната подкрепа когато започнем да изграждаме успоредно водно трасе, което ще ползваме само при състезания. Сега дадохме „заявка“ и занапред да организираме големи състезания. Така че нашата работа сме я свършили”, завърши Иван Попов.

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558