Намери ни
To Top

Очаквайте на живо: България – Австрия

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол е длъжен да си върне самочувствието и да запише задължителна победа срещу Австрия тази вечер. Двубоят от третата фаза на предквалификациите за ЕвроБаскет 2025 започва от 18:00 часа и ще се проведе в зала “Арена Ботевград”.

Това е първото от двете поредни домакинства на “лъвовете”, които след точно една седмица приемат и Норвегия в опит да вземат реванш за разочароващото си поражение с 80:86 преди три дни. Шестточковата разлика в крайния резултат бе най-малкото, с което селекцията на Росен Барчовски си тръгна от “Аскер Арена”.


В един момент от третата четвърт преднината на норвежците бе достигнала цели 21 точки, като благодарение на силен щурм в последната четвърт българският тим успя да се закачи за съперника, но не и да го обърне.

Това беше първа грешка за подмладения състав на българския отбор, който преди това бе спечелил трите си контролни срещи срещу Румъния и Люксембург (на два пъти). Срещу норвежците момчетата на Барчовски допуснаха твърде много колебания в дефанзивен план, като позволяваха на домакините да пресичат необезпокоявани към коша и демонстрираха липса на комуникация в немалко моменти.

Плюсовете от двубоя за “лъвовете” бяха стрелбата от тройката (14/30), записаните 20 асистенции срещу 12 грешки и фактът, че въпреки огромната разлика в края на третата част, отборът не се предаде и съкрати дистанцията накрая, което може да се окаже ключово за крайното класиране в групата. Павлин Иванов дебютира в новата си роля на капитан и регистрира почти половината асистенции за българския отбор – 9. Борислав Младенов и Мартин Йорданов пък записаха първите си изяви с националната фланелка.

Сега националите ни трябва да покажат далеч повече баскетболни аргументи и да проявят къса памет. Също като Норвегия, отборът на Австрия се намира в доста лоша серия преди двубоя си с България. Воденият от селекционера Крис О’Шей тим е записал шест поредни поражения в последните си официални двубои – по два пъти от Швейцария, Полша и Хърватия. Последният успех на австрийците идва преди повече от година – със 78:49 над Кипър.

Австрия също ще е с подмладен и нисък състав в предквалификациите, като от редиците на отбора отсъстват състезатели като Рашид Махалбашич, който игра за кратко в Монако преди две години, както и Лука Брайкович, който се състезава в Бреоган. Двамата центрове са високи съответно 208 и 206 сантиметра, така че липсата им със сигурност ще окаже сериозен удар по амбициите на отбора.

ГРУПАТА НА БЪЛГАРИЯ: Емил Стоилов, Андрей Иванов, Алекс Симеонов, Коди Милър-Макинтайър, Лъчезар Димитров, Мартин Йорданов, Иван Алипиев, Павлин Иванов, Васил Бачев, Деян Карамфилов, Константин Костадинов и Борислав Младенов.

ГРУПАТА НА АВСТРИЯ: Ерол Ерсек, Бенедикт Гютъл, Себастиан Каферле, Даниел Кьопел, Тимо Ланмюлер, Якоб Лор, Еди Патекар, Ренато Поляк, Тобиас Степвайзер, Лукаш Симонер, Якоб Скута, Богич Вуйошевич, Давид Вьотш

Ощр от категория Баскетбол