Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/07/screenshot463167.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Подмладена България започва европохода си – Sportove
Намери ни
To Top

Подмладена България започва европохода си

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол слага начало на натовареното си лято с двубой срещу Норвегия от предквалификациите за ЕвроБаскет 2025. Възпитаниците на селекционера Росен Барчовски гостуват на скандинавците тази вечер от 20:00 часа българско време в зала “Варнер Арена” в предградието на столицата Осло – Аскер.

Както е известно, България, Норвегия и Австрия са трите отбора, намиращи се в група “J” на предквалификациите за първенството през 2025-а. Единствено завършилият на първата позиция в крайното класиране ще се класира за основните квалификации за шампионата.


На 22 юли българският тим приема австрийците, а точно седмица по-късно домакинства и на Норвегия в ответния мач в Ботевград. На 2 август пък “лъвовете” са гости на Австрия в последния си двубой.

Настоящите предквалификации ще служат и като ново начало за представителния ни отбор. Подмладените “лъвове” няма да разчитат на някои от добре познатите и превърнали се в основни фигури с годините състезатели като Чавдар Костов, Станимир Маринов, Димитър Димитров, Александър Янев и т.н. На техните места шанс за изява ще получат дебютантите Борислав Младенов и Мартин Йорданов, а свежата кръв в отбора е допълнена от Емил Стоилов, Иван Алипиев, Константин Костадинов и Лъчезар Димитров.

За съжаление, лидерът на тима Александър Везенков няма да вземе участие в предстоящите мачове на националния отбор. Новото попълнение на Сакраменто Кингс води индивидуална подготовка в Ботевград за най-важния сезон в кариерата си – дебютантския си такъв в НБА с екипа на “кралете”.

Дори и без наличието на Везенков отборът направи перфектна подготовка, печелейки и трите си контролни срещи в последните дни. Момчетата на Барчовски разпиляха Румъния с 92:65 в Ботевград, а след това записаха два трудни успеха при гостуванията си на Люксембург – с 93:83 и с 81:74 в два последователни дни. Така тимът ни вече се намира в серия от шест поредни победи, след като преди това спечели срещу Кипър, Румъния и Португалия в предишния кръг на предквалификациите.

Норвегия се намира в негативна серия от четири поредни загуби в официалните си мачове. В последния си двубой тимът на Матиас Екхоф отстъпи категорично на Северна Македония с 41:79. Именно с поражение от западните ни съседи започна и пропадането на норвежците – 36:58, а между двата мача отборът загуби от Словакия с 56:68 и от Дания с 61:69. Така Норвегия остана на третото място в група “D” на втория кръг от предквалификациите и не успя да се класира за основните пресявки.

Най-известният състезател в тима на Норвегия е плеймейкърът Харалд Фрей, който през миналия сезон игра за елитния германски Гьотинген, а от следващия сезон ще се подвизава в носителя на трофея от ШЛ Телеком Бон, 

ГРУПАТА НА БЪЛГАРИЯ: Емил Стоилов, Андрей Иванов, Алекс Симеонов, Коди Милър-Макинтайър, Лъчезар Димитров, Мартин Йорданов, Иван Алипиев, Павлин Иванов, Васил Бачев, Деян Карамфилов, Константин Костадинов и Борислав Младенов.

ГРУПАТА НА НОРВЕГИЯ: Шюр Берг, Ерик Борг, Йоханес Долвен, Ларс Еспе, Харалд Фрей, Микел Колстад, Стян Мьос, Крис-Ебу Ндоу, Йорген Одфел, Тобиас Рутегор, Кристиан Шьолунд, Халвар Стаф

Ощр от категория Баскетбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558