Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/07/screenshot462756.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Официално: Променят формата на MotoGP в средата на сезона – Sportove
Намери ни
To Top

Официално: Променят формата на MotoGP в средата на сезона

На свое онлайн заседание Гран При Комисията на MotoGP взе решението от Гран При на Великобритания следващия месец да има една лека промяна във формата на състезателните уикенди в кралския клас. Промяната няма да бъде свързана с реда на провеждане на отделните сесии или с тяхната продължителност, а с тяхната тежест.

При завръщането на MotoGP след лятната пауза първата петъчна тренировка вече няма да има касателство към разпределението на местата във втората фаза на квалификацията. Вместо това единствено резултатите от втората подготвителна сесия ще се взимат под внимание при определянето на десетимата пилоти, които ще карат директно в Q2.


Тази промяна с прави по молба на пилотите, които не бяха привърженици на идеята да рискуват максимално, за постигането на възможно най-добър резултат още в първата тренировка в петък. Това намаляне на периода, в който пилотите трябва да бъдат максимално агресивни би трябвало да доведе до намаляване на броя на паданията и съответно броя на контузиите в MotoGP. В първите осем кръга за годината нямаше нито един случай, в който всички титуляри да застанат заедно на стартовата решетка, независимо дали става дума за спринт, или основно състезание. 

По време на уикенда за Гран При на Нидерландия, която предшестваше лятната пауза, се появи информация, че тази промяна не е била приета от отбора на Дукати. Изглежда обаче шефовете на италианския производител са променили своята позиция след допълнителни разговори със своите пилоти и с шефовете на MotoGP.

След това решение състезателните уикенди в MotoGP до края на годината ще изглеждат по следния начин: 

Петък сутрин: 
Свободна тренировка 1 – 45 минути 

Петък следобед: 
Тренировка – 60 минути, важи за Q2 

Събота сутрин: 
Свободна тренировка 2 – 30 минути 
Квалификация 1 – 15 минути 
Квалификация 2 – 15 минути 

Събота следобед: 
Спринт 

Неделя сутрин: 
Загрявка – 10 минути 

Неделя следобед: 
Състезание

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558