Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/07/screenshot462194.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
България не успя срещу Италия и ще играе за бронза на Мондиал 2023 – Sportove
Намери ни
To Top

България не успя срещу Италия и ще играе за бронза на Мондиал 2023

Националният волейболен отбор на България за младежи до 21 години ще играе за бронзовите медали на Световното първенство в Бахрейн. Момчетата на селекционера Андреа Буратини допуснаха обрат и отстъпиха на връстниците си от Италия с 1:3 (25:23, 22:25, 23:25, 18:25) в първия полуфинал на Мондиала, игран тази вечер в Манама.

Така младите българските „лъвове“ изпуснаха отличната възможност да се класират за големия финал на шампионата на планетата и ще спорят за бронза. България може да спечели бронзовите отличия от световно първенство при младежите за първи път от 2003 година насам, когато в състава ни личат имената на Матей Казийски, Тодор Алексиев, Боян Йорданов и Иван Станев.


В спора за бронзовите медали България ще играе срещу загубилия втората полуфинална среща по-късно тази вечер между Иран и Аржентина. Срещата за 3-ото място и бронза ще бъде утре (16 юли) отново от 17,00 часа българско време и ще бъде давана на живо по MAX Sport 1.

От друга страна Италия, която е актуалният световен шампион за тази възраст от 2021-а година, ще може да защитава титлата си на финала на първенството. Там „Скуадра адзура“ ще очаква победителя от втория полуфинал Иран-Аржентина.

Началото на първия гейм беше по-добро за Италия, която поведе с 3:1 след атака на Рикардо Йерволино и силен ас на Алесандро Боволента. България успя да изравни при 4:4 след сервис в аут на Йерволино и мощна контра на Александър Николов. Играта продължи равностойно и точка за точка до 9:9, след което младите „адзури“ отново дръпнаха с 12:9 след блок-аут на Боволента и две успешни контри на Матиа Ориоли. Това накара селекционерът на България Андреа Буратини да вземе прекъсване, но след него последва силна контра от втора линия на Боволента и 13:9. България успя да стигне до равенство при 13:13 след две атаки в аут на Боволента и отлична блокада на Лазар Бучков. Равностойната игра между двата тима продължи до 18:18, след което Италия отново излезе напред в резултата с 20:18 след поредна атака и ас на Боволента. Българските момчета стигнаха до 21:21 след две отлични атаки на Венислав Антов. Все пак, първи до геймбол стигнаха „трикольорите“ при 24:23 след страхотен блок на Алекс Николов. Контра блок-аут на Николов и 25:23 за България.

На старта на втората част България бързо дръпна с 3:0, което принуди селекционерът на Италия Матео Батокио да вземе тайм-аут. Въпреки това, разликата стана 7:2 след ас на Венислав Антов и грешка при мрежата на италианците. Постепенно „Скуадра адзура“ успя да намали изоставането си до 9:11 при сервис на Матиа Ориоли. България съумя леко да увеличи преднината си при 18:15 след страхотна контра на Алекс Николов. Италия успя да стигне до равенство при 19:19 след поредна атака на Алесандро Боволента и грешка на Георги Татаров, след което дори дръпна с 20:19 след страхотна блокада на младите „адзури“. Това накара Андреа Буратини да поиска прекъсване за България. Независимо от усилията на българските момчета, Италия стигна до геймбол при 24:22 след отлична блокада на разпределителя Матиа Бонинфанте. В крайна сметка италианските младежи затвориха гейма в своя полза при 25:22 след атака в аут на влезлия като резерва за България Владимир Гърков.

В началото на третия гейм Италия поведе бързо с 4:1 след атака на Рикардо Йерволино, грешка на Георги Татаров и контра на Филипо Бартолучи. Постепенно България успя да изравни при 7:7 след две страхотни атаки на Алекс Николов. Младите „адзури“ отново дръпнаха при 10:8 след нова атака на Алесандро Боволента и грешка при мрежата на българските момчета. Разликата стана 12:9 след атака в аут на Лазар Бучков и тайм-аут за Андреа Буратини и България. Атака на Венислав Антов и блокада на Бучков и 12:11. България стигна до равенство при 13:13 след грешка на Матиа Ориоли. Последваха спорен блок-аут на Боволента и блокада на Ориоли и 15:13 за Италия. „Лъвовете“ успяха да изравнят при 17:17 след силна атака на Алекс Николов и страхотен български блок. Две атаки в аут на българските младежи и 19:17 за Италия. Сгрешен сервис на Николо Волпе и технично пускане на Владимир Гърков, появил отново се като резерва в началото на гейма, и 19:19. Италия за пореден път излезе напред в резултата при 22:20 след сервис в аут на Антов и блокада на Бартолучи. „Скуадра адзура“ задържа преднината си и спечели гейма с 25:23 след блок на Матиа Ориоли.

Италия стартира по-добре и в четвъртата част, като поведе с 3:1 след поредна успешна атака на Алесандро Боволента и аут на Алекс Николов. Играта продължи точка за точка до 8:6, след което последва ас на Матиа Ориоли и контра блок-аут на Боволента – 10:6 за младите „адзури“ и прекъсване за Андреа Буратини и България. Въпреки това, разликата стана 12:7 след атака в аут на Георги Татаров. Предимството на „Скуадра адзура“ стана 16:10, а след това 20:13 след нови силни изяви на Боволента. В крайна сметка Италия спокойно запази преднината си и спечели гейма с 25:18 след блок на Филипо Бартолучи и мача с 3:1, с което се класира за големия финал на Мондиала.

БЪЛГАРИЯ – ИТАЛИЯ 1:3 (25:23, 22:25, 23:25, 18:25)

БЪЛГАРИЯ: Стоил Палев, Венислав Антов, Александър Николов, Георги Татаров, Лазар Бучков, Ивайло Дамянов – Георги Митов-либеро

Старши треньор: АНДРЕА БУРАТИНИ

ИТАЛИЯ: Матиа Бонинфанте, Алесандро Боволента, Матиа Ориоли, Рикардо Йерволино, Николо Волпе, Матиа Екер – Габриеле Лауренцано-либеро

Старши треньор: МАТЕО БАТОКИО.

Снимки: volleyballworld.com

Ощр от категория Волейбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558