Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/07/screenshot461819.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Спартак Плевен се завръща в Европейските Клубни Турнири – Sportove
Намери ни
To Top

Спартак Плевен се завръща в Европейските Клубни Турнири

Отборът на Спартак Плевен обяви официално, че през следващия сезон ще вземе участие в Европейската Северна Баскетболна лига (ENBL).

Шампионатът е основан през лятото на 2021 година. В него се състезават клубове от Северна, Централна и Източна Европа, а целта му е да събере все повече тимове от тези региони, които искат да се подвизават на високо ниво. В неговата история само два полски отбора са триумфирали – това са Анвил Влоцлавек и Стал Остров Виелкополски.


Тимът от Плевен има 2 шампионски титли на България и е носител на Купата на България. Спартак може да се похвали и с 10 сезона в европейските клубни турнири, което поставя клуба на четвърто място във вечната ранглиста за международно участие на българските баскетболни отбори.

Техният дебют в Европа е в турнира Купа Корач, където побеждават и съответно отстраняват Бешикташ през 1983 г. През 1995г. Спартак взема първата победа като гост над Партизан в рамките на 13 години без загубен мач в залата на „гробарите“. След още една година пък печели една от най-значимите победи в историята си, надиграваки Реал Мадрид в мач от груповата фаза на Купата на Европа. 

През 2007г. Спартак извоюва първата си победа след 12-годишно отсъствие от европейските клубни турнири срещу гръцкия Олимпия Патра. Година по-късно в Еврочалъндж се изправя срещу Анталия Баскет.

„Огромни благодарности на г-н Едгарс Зандерс, основател и изпълнителен директор на Лигата. Благодарим и на Филип Виденов и Георги Глушков за отзивчивостта и желанието им Спартак да се завърне в Континенталните Турнири. Нека си пожелаем дълъг и запомнящ се сезон“, написаха от Спартак в социалните мрежи.

Ощр от категория Баскетбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558