Намери ни
To Top

България е шампион на Балканите

Националният отбор на България по волейбол за юноши под 17 години триумфира с титлата на Балканиадата, която се проведе в Тирана (Албания). Воденият от Десислава Величкова тим надигра Турция с 3:0 (26:24, 25:16, 25:15) в големия финал на надпреварата.

В битката за бронза по-рано днес Сърбия победи Румъния с 3:2 гейма.

Волейболистите на Десислава Величкова доминираха от самото начало, като диктуваха положението почти през цялото време.


В ключовите моменти „полумесеците“ заиграха по-мобилизирано и наваксаха изоставането си, успявайки дори да изравнят (24:24). Притиснати до стената, родните състезатели демонстрираха силен дух и се измъкнаха от ситуацията.

Във втората част играта тръгна равностойно, но „лъвчетата“ успяха да се откъснат и да поведат (7:3). За разлика от предходния гейм, тук нашите момчета бяха пълен хегемон и не допуснаха по-сериозна съпротива. Така авансът им се увеличи след 25:16.

Третият гейм отново започна точка за точка, но след 4:4 противникът взе превес, възползвайки се и от нашите грешки. Българските волейболисти отново показаха характер и стопиха пасива си, съумявайки да стигнат и до обрат (от 9:10 до 12:10). „Полумесеците“ не се отказаха и върнаха интригата за кратко (12:12). В следващите минути родните представители се мобилизираха и впоследствие не срещнаха особени проблеми. Така „лъвчетата“ триумфираха с трофея след 25:15 и крайното 3:0 гейма.

Най-резултатен бе Жасмин Величков с 15 точки (3 аса), с 13 точки се отчете Петьо Иванов (3 блокади). 11 точки добави Николай Николаев (8 блокади!), толкова реализира и Константин Манолев (1 ас, 3 блокади). За съперника Берк Шентюрк приключи с 8 точки (3 блокади).

Балканиадата бе генерална репетиция преди Евроволей 2023. Шампионатът на Стария континент е от 19 до 30 юли в Подгорица (Черна гора). Тимът на България е в група I, а съперници са Естония, Белгия, Турция, Гърция, Австрия и Словения и Черна гора.

Ощр от категория Волейбол