Намери ни
To Top

УЕФА допусна Милан, Брайтън и Астън Вила до евротурнирите

УЕФА взе решение да допусне до участие в евротурнирите тимовете на Милан, Брайтън и Астън Вила. Въпросните клубове бяха заплашени да не получат разрешение да се състезават в Европа, тъй като собствениците им притежават по няколко клуба и това противоречи на правилата на евроцентралата. Все пак те получиха добри новини и ще могат да се състезават в надпреварите, за които са се класирали.

Собствениците на Милан RedBird Capital Partners притежават и френския Тулуза.


Босовете на Астън Вила притежават дялове и в португалския Витория Гимараеш, а собственикът на Брайтън Тони Блуум има акции и на белгийския Юнион Сен-Жилоа.

Проблемите бяха свързани основно с двата английски клуба. Брайтън ще играе в Лига Европа, като в същия турнир е и Юнион Сен-Жилоа, който започва от квалификационните кръгове. Астън Вила пък ще бъде в Лигата на конференциите, където попада и Витория Гимараеш. Около Милан нямаше чак толкова голяма драма, тъй като „росонерите“ са в Шампионската лига, а Тулуза не се класира за евротурнирите за този сезон.

Според правилата на УЕФА нито един клуб, нито пряко, нито косвено, не може да притежава или търгува с ценни книжа или акции на друг клуб, участващ в клубно състезание на евроцентралата. Освен това никой няма право да контрола или да има решаващо влияние върху повече от един клуб в клубно състезание на УЕФА.

От футболната централа обаче са направили свое разследване и са преценили, че замесените клубове са направили „значителните промени“, които „съществено ограничават влиянието на инвеститорите и властта им при вземане на решения“, като така са спазили правилата. В допълнение, участващите клубове са се споразумели, че няма да преотстъпват играчи един на друг до септември 2024 г. или да използват каквато и да е съвместна скаутска или база данни за играчи.


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория Световен футбол