Намери ни
To Top

Верстапен с минимален аванс пред Сайнц във втората тренировка на „Силвърстоун“

Само 0.022 секунди разделиха Макс Верстапен и Карлос Сайнц в края на втората свободна тренировка преди Гран При на Великобритания във Формула 1.

Както и по-рано днес и този път над всички в сесията беше световният шампион Верстапен, който постигна 1:28.078 по време на квалификационните симулации малко преди средата на тренировката.


Нидерландецът бе най-бърз в първите два сектора, но в третия над всички беше Сайнц, който в края на обиколката си остана на 0.022 зад пилота на Ред Бул.

Това обаче бяха единствени добри новини за Ферари в хода на втория час за подготовка във Великобритания, тъй като вторият пилот на „Черните кончета“ Шарл Леклер дори не напусна своя гараж. Причината монегаскът да не се появи на пистата заради повреда в задвижващата система на неговия SF-23. От Ферари информираха, че става причина за електрически проблем.

Тренировката беше много позитивна за тима на Уилямс, чиито пилоти Алекс Албон и Логан Сарджънт влязоха в топ 5. Албон дублира резултата си от сутрешната сесия, давайки третото време, на 0.218 секунди от Верстапен. В същото време Сарджънт се класира пети, на 0.688 от лидера.

Двамата бяха разделени от втория пилот на Ред Бул Серхио Перес, който бе с 0.264 по-бавен от своя съотборник Верстапен. Място сред първите десет в края на петъчния ден намериха още Ланс Строл, Нико Хюлкенберг, Пиер Гасли, Оскар Пиастри и Фернандо Алонсо.

За разлика от първата тренировка по-рано днес, в която пилотите на Мерцедес не изпробваха меките гуми, във втората те сториха това. Дори е смесите софт обаче не помогнаха на Джордж Ръсел и Люис Хамилтън да се класират в топ 10. Ръсел остана 12-ти, на 1.160 от Верстапен, докато Хамилтън завърши 15-ти, на 1.205 от първото място.

За „Черните стрели“ тези резултати са доста разочароващи на фона на големите очаквания, които имаше към тях преди началото на уикенда. Тези очаквания бяха базирани на формата, която тимът демонстрира в Испания, където характеристиките на пистата са много сходни с тези на „Силвърстоун“.

Надеждите на Мерцедес ще са тази нощ Мик Шумахер, а може би Ръсел и Хамилтън също, да направят пробив в настрoйването на W14 с работата си в симулатора. Базата на отбора се намира на само 14 километра от „Силвърстоун“.

Негативното за „Черните стрели“ е, че се очаква утрешната трета тренировка да се проведе на мокра писта, което няма да им позволи да направят директно сравнение на поведението на W14 с променените настройки. Самата последна подготвителна сесия преди квалификацията за Гран При на Великобритания е предвидена за 13:30 часа българско време утре по обяд.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт