Намери ни
To Top

Росен Барчовски пред Sportal.bg: Няма незаменими хора

Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Росен Барчовски говори пред камерата на Sportal.bg по време на тренировъчния лагер на “лъвовете” в Правец. Наставникът на представителния ни тим коментира предстоящите мачове от предквалификациите за ЕвроБаскет 2025 и олимпийските квалификации, а също така обърна внимание на ситуацията с Йордан Минчев, както и трансфера на Александър Везенков в НБА.

“В известен смисъл съставът е експериментален, защото голяма част от играчите, които бях предвидил, се оказаха с контузии.


Наложи се допълнително да се подмлади отборът, който и без това е доста подмладен. Ние ще се борим за класиране на първо място на евроквалификацията, докато на олимпийската квалификация ще е трудно – там ще гоним добри игри и обиграване. Предстоят ни три контролни срещи преди квалификациите и те ще ме ориентират донякъде. Най-простичко казано, надявам се младостта, желанието и енергията да компенсират класата и опита.

В момента сме 12 човека. Утре пристига Коди Милър-Макинтайър и ще се включи веднага на вечерната тренировка. С него ставаме 13, а на 16 юли ще пристигне и Константин Костадинов, заедно с треньора Васил Христов. Надявам се да не правим повече промени, поне по принуда. Надявам се да сме здрави. Брандън Йънг пристига на 26 юли, ще започне подготовка веднага, ще тренира с отбора и ще играе на олимпийските квалификации в Истанбул. Коди Милър-Макинтайър след последния с Австрия на 2 август ще се прибере в САЩ – такава ни е уговорката.

20

Тренировка на националния отбор по баскетбол

Не съм имал проблем с нито един играч – нито личен, нито професионален. Почти при всеки причините са обективни – да не ги изреждам. Единствено при Йордан Минчев се получи тази дискусия. Той направи няколко пъти дискусии, два сезона не успя да ги изиграе целите. Това е, които изказа пред мен. Там сега има някакви недоразумения кой платил операцията и така нататък. Това не ме интересува мен, а е работа на федерацията. Не смятам, че федерацията има някаква вина. Той си прави операцията, след като игра миналата година в Унгария, поне до Нова година. През това време са го натискали да играе, имал е болки, спира и след това е нормално, когато се прави една такава операция, да се прави от клуба. Аз изказах недоволство, защото когато се възстановяваш, не отиваш да играеш 3×3. Това няма общо нито с това кой е платил операцията и кой не е. На Ники Стоянов му се обадихме два дни преди началото на подготовката. Той каза, че не е готов. Другите са с доста сериозни проблеми.

Със сигурност няма да имаме толкова голяма подкрепа от феновете, нито такъв ентусиазъм. Александър Везенков е притегателна сила, а и си е от Ботевград. Това няма да се случи. Мачовете за публиката не изглеждат толкова важни, но за мен са много важни. Надявам се тази публика да дойде. Досега винаги е била вярна, защо да не подкрепи един млад отбор? Отсега искам да ги помоля, и без Везенков, и с този отбор да ни подкрепят. Този път имаме повече нужда от тях.

20

Тренировка на националния отбор по баскетбол

В класирането ние стоим по-добре от Австрия и Норвегия. Горе-долу сме ориентирани за състава на Норвегия, за Австрия нищо не знам. И за двата отбора не знам почти нищо, но Австрия има по-голям потенциал. Те имат и НБА играч, играчи, които играят в чужбина. Трябва да видя в какъв отбор са се събрали. Каквото и да е, ще ни бъде трудно, особено ако са в пълен състав, задачата става много тежка. Аз винаги вярвам в отбора. Няма незаменими хора, смятам, че ще компенсираме с повече желание, отборен дух и енергия”, заяви Барчовски.

Снимки: Владимир Иванов

Ощр от категория Баскетбол