Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/07/screenshot459649.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Григор Димитров загуби само четири гейма на старта на „Уимбълдън“ – Sportove
Намери ни
To Top

Григор Димитров загуби само четири гейма на старта на „Уимбълдън“

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна по фантастичен начин кампанията си на “Уимбълдън” с разгромна победа 6:1, 6:2, 6:1 за 89 минути игра срещу японеца Шо Шимабукуро.

Мачът беше белязан от две спирания за дъжд, както и забавено с около два часа начало заради валежите в Лондон. При 6:1 и 1:0 с пробив в полза на Гришо срещата бе прекъсната за втори път заради дъжд, а около пет минути преди това пък протестант нахлу на корта и разсипа парчета от пъзели, след което седна на мрежата и провокира прекъсване от съвсем друг тип. 

От „Уимбълдън“ обясниха, че двама души са арестувани във връзка с въпросния инцидент.


Първи сет

Григор започна с пресилен форхенд и двойна грешка за 0-30, но после регистрира неотразен втори сервис – 15-30. За съжаление, той трябваше рано-рано да защитава две точки за пробив, като с първата се справи чрез класическа комбинация начален удар – форхенд. Вторият се изпари след невърнато подаване, а второ поредно такова осигури авантаж на българина, а третото последователно означаваше вече 1:0.

Григор отново пресили форхенд, а два пъти не можа да направи успешен ретур, за да се стигне набързо до 40-15. Шимабукуро заложи на сервис-мрежа и си спечели гейма за 1:1. Първото по-дълго разиграване беше спечелено от японеца с помощта на филето, а иначе той направи три поредни дълбоки форхенда и миксира с къса топка – 30-15. В крайна сметка, макар и без да е много ефективен на първи сервис, българинът си взе подаването за 2:1.

Шимабукуро отново имаше късмет при контакт с филето, но после прати форхенд в мрежата за 15-15. Григор го матира с минаващ бекхенд за 15-30, а после реализира печеливш прав удар от средата на корта за двоен брейк-бол. Японецът направи непредизвикана грешка и стана жертва на първия пробив за мача – 3:1.

С много по-високо ниво на първо подаване Димитров затвърди бързо и безпроблемно брейка си и се оттегли на пауза с комфортен аванс от 4:1. Българинът поведе с 0-30 чрез форхенд-уинър, а после с марков печеливш бекхенд по правата отби атаката на мрежата на съперника и реализира нов шанс за пробив за 5:1.

При 15-15 мачът беше прекъснат заради нова порция дъжд. След около 1 час играта беше подновена, а Гришо набързо стигна до двоен мачбол, реализирайки нов минаващ удар. С ас той затвори първия сет за общо 23 минути – 6:1.

Втори сет

Японецът поведе сравнително лесно с 40-0, но Гришо намали на 40-30 чрез изключителен форхенд-уинър по правата, докато тича. Стигна се до дюс след разиграване от основната линия, което завърши с прав удар в мрежата на Шимабукуро. Димитров блесна с още един чудесен печеливш форхенд и си заслужи брейк-бол, но 162-рият в света се справи след сервис-мрежа. Пресилен форхенд на японеца доведе до нов шанс за пробив, който вече беше реализиран след невероятна защита на Григор и максимално протягане при две изпълнения – 1:0.

В началото на втория гейм протестант нахлу на корта и разпръсна оранжеви парчета от няколко пъзела по корта, след което седна до мрежата. Естествено, това наложи ново прекъсване, което със сигурност е подразнило и играчите, и зрителите, и организаторите.

Още преди да бъде изчистена цялата бъркотия пък заваля отново. От „Уимбълдън“ обясниха, че двама души са арестувани във връзка с въпросния инцидент.

След ново половинчасово прекъсване играта беше подновена, а с перфектна серия от сервиси Димитров затвърди бързо пробива си за 2:0. Японецът също се понрави с изпълнения на началните удари и намали на 2:1, а в следващия гейм практически без игра Григор стигна до 40-0. След това той пресили форхенд по правата, а и двойна грешка направи съотношението 40-30. Все пак следващата точка отиде на неговата сметка и се стигна до 3:1.

Точно когато трябваше да завърши с форхенд на мрежата за двоен брейк-бол, българинът се подхлъзна и резултатът стана 30-30. В следващото разиграване японецът реши да излиза на мрежата за пореден път и този път Гришо не можа да го задмине. Пресилен прав удар на Димитров доведе до 3:2.

Изключително елегантно воле на мрежата на българина му донесе успех в следващия гейм, като той спази тенденцията поне три от точките да са спечелени набързо зад началния му удар. Шимабукуро пак се измъкна от неудобна ситуация при 15-30, но този път се получи след класическа комбинация сервис-форхенд-уинър. Той обаче сбърка лесно воле на мрежата и трябваше да защитава шанс за пробив. Този път Димитров се справи със задачата да размине излезлия напред противник и си осигури право да сервира за сета.

Независимо от два пресилени форхенда, неотразените първи сервиси на Гришо му свършиха работата да затвори сета – 6:1, 6:2 за 57 минути.

Трети сет

Григор започна и третия сет по прекрасен начин и само за осем минути вече беше осъществил и затвърдил пробив за 2:0. Той записа и един ас, а едната му двойна грешка дойде в началото на подаването и не доведе до сериозно напрежение.

Японецът си взе сервис-гейма за 2:1, а после за първи път стигна до 0-30 на посрещане, но Гришо стигна до 15-30 с форхенд-уинър от средата на корта. Пресилен прав удар на българина обаче го застави да защитава две точки за пробив, като с първата се справи чрез невърнат втори сервис. Комбинация от подаване и форхенд-уинър беше достатъчна, за да вкара гейма в дюс. Неуспешно излизане на Шимабукуро и втори ас за третия сет на Димитров направиха 3:1.

Гришо стигна до 30-30, а японецът направи двойна грешка и му подари брейк-бола. За съжаление, българинът пресили форхенд зад основната линия, а след това и направи неуспешен ретур. Фантастично деми-воле по диагонала на Григор, изпълнено от около два метра зад дъното на корта, вкара гейма в нов дюс. Стигна се и до още една точка за пробив на Димитров, но той изненадващо загуби размяна на подсечени бекхенди по диагоналите. Шимабукуро с още една двойна допринесе за трети брейк-бол, а после пресили форхенд и резултатът стана 4:1.

За разлика от предишния си сервис-гейм, този път Гришо за по-малко от две минути си взе подаването и преднината му набъбна още повече – 5:1. Въпреки че Шимабукуро поведе с 40-15, последваха два изключителни форхенд-уинъри от българина и геймът влезе в дюс. Фантастична къса топка от зад основната линия осигури мачбол, който беше материализиран моментално – 6:1, 6:2, 6:1 за 89 минути игра.

Ощр от категория Тенис


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558