Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/07/screenshot459121.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Формула 1 ще тества калници след Гран При на Великобритания – Sportove
Намери ни
To Top

Формула 1 ще тества калници след Гран При на Великобритания

В седмицата след Гран При на Великобритания пистата „Силвърстоун“ ще приеме тест на Пирели. Едно от нещата, които ще бъдат изпробвани на британското трасе ще бъдат и калниците, които се разработват за използване в условията на екстремно мокра настилка.

Идеята на тези калници е да се ограничи въздушната пелена, която се образува зад пилотите в мокрите условия. Така ще се реши проблемът с видимостта при тежки метеорологични условия, който се засили с въвеждането на новите правила в началото на миналата година.


Това се случи, тъй като сега колите разчитат много повече на граунд ефекта, което пък води до вдигането на повече вода във въздуха. С калниците поне ще се ограничи водата, която се вдига от гумите, които могат да отместват до 65 литра в секунда при скорост от 200 км/ч.

Идеята на ФИА е тези калници да се монтират и демонтират сравнително лесно, но това ще се случва само преди старта на мокро състезание, или по време на червен флаг. Ако калниците преминат успешно тестовете е много вероятно те да бъдат въведени още за старта на сезон 2024.

Участие в теста на „Силвърстоун“ другата седмица ще вземат отборите на Ред Бул и Хаас. Освен калниците на британското трасе отново ще бъдат изпробвани и гумите, които нямат нужда от предварително загряване.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558