Намери ни
To Top

Скаутският доклад на Везенков от 2015-а – невероятен реализатор, но и лимитиран в защита

Журналистът от специализирания баскетболен уебсайт The Ringer – Кевин О’Конър, сподели своя скаутски доклад върху играта на Александър Везенков отпреди осем години. През 2015-а българският национал все още е част от Арис, като тогава той става топреализатор на гръцкото първенство, най-добър борец, член на Идеалната петица и най-добрият млад играч в шампионата. Везенков вече е сред най-големите европейски таланти по онова време, като О’Конър вади плюсовете и минусите в неговата игра:

Невероятни инстинкти и чувство за играта. Само на 19 години е, а вече разполага с добра креативност и високо баскетболно IQ 

Разполага със страхотна работа с краката на ниския пост, където може да използва и двете си ръце. Освен това може да стреля бързо и успешно с обръщане назад. 

Знае какво да направи във всяка ситуация. Не прекалява с поднасянията, като вместо това използва и флоутъри, благодарение на мекото си докосване на топката. 

Играе здраво под коша въпреки липсата на атлетизъм. Много добре разчита пресечките и тича в транзиция. 

Механиката на стрелбата му е страхотна. Изстрелите му са светкавично бързи, много е уверен в себе си и показва тази увереност, когато бележи 

Има голям потенциал да се превърне в добър стрелец веднага след заслон. Движи се чудесно по време действието и вече е усъвършенствал уменията си при поставянето на заслон. 

Умее да пробива след spot up ситуации и след като получи топката след заслон от самия него. Показва изумителен контрол на тялото, когато лети във въздуха. 

Използва добрата си работа с крака, за да си създава пространства при стрелбите след дрибъл. Дрибълът му е добър въпреки възрастта му. 

Играе здрава защита и използва високото си баскетболно IQ. Концентриран е и загърбва, като има добри инстинкти при борбата. 

– Ниският му ръст не му позволява да пази високите хора под коша. Има проблеми, когато играе защита на поста. 

– Защитата му на периметъра също е лабилност в играта му. Краката му се движат бавно и мудно, което позволява на нападателя да го атакува. 

– Цялостното му представяне ще бъде лимитирано, ако той не може да пази в защита. Треньорите трябва да го крият в защита. 

– Липсата на атлетизъм може да му повлияе негативно в нападение. 

– Две от най-ефективните му отигравания – пробивите след closeout и post up, могат да бъдат лимитирани в НБА.

В крайна сметка О’Конър пише следното относно Везенков, като го определя като добър реализатор, но и лош защитник.

“Александър Везенков е един от най-усъвършенстваните реализатори в Драфта. Той е само на 19 години, а вече може да се похвали с чудесна работа с краката в нападение. Той може да вкарва отвсякъде, има невероятна работа с крака и разполага с високо баскетболно IQ. Колкото и добър да е Везенков в нападение обаче, толкова е и слаб в защита. Старанието му няма да го спаси в дефанзивен план. Той не е достатъчно висок, здрав и дълъг, за да пази високите хора. Не е и достатъчно бърз, за да пази периметъра и повечето крила. Това поставя лимит върху потенциала му като професионалист, тъй като неговото представяне ще зависи и от останалите играчи на игрището, които едновременно ще трябва да крият слабостите му в защита”, заключва О’Конър.

Осем години по-късно Везенков се превърна в най-полезния играч в Евролигата и съвсем заслужено си осигури трансфер в НБА, подписвайки тригодишен договор със Сакраменто Кингс.

Ощр от категория Баскетбол