Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/06/screenshot458016.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
10 години от геройското участие на Хорхе Лоренцо в Гран При на Нидерландия – Sportove
Намери ни
To Top

10 години от геройското участие на Хорхе Лоренцо в Гран При на Нидерландия

На този ден преди 10 години Хорхе Лоренцо постигна едно от най-забележителните неща в своята кариера, финиширайки пети в надпреварата за Гран При на Нидерландия. На хартия това пето място само по себе си не е нещо специално, но предвид факта, че по-малко от 48 часа преди състезанието на „Ассен“ испанецът счупи своята лява ключица нещата придобиват съвсем други измерения. 

Уикендът за Лоренцо в „Катедралата на скоростта“ през 2013 година започна по най-добрия възможен начин, след като той даде най-доброто време в сухата първа тренировка в четвъртък, тогава състезанието на „Ассен“ все още беше в събота. Още за втората сесия обаче над пистата заваля и Лоренцо претърпя едно сериозно падане в бързите завои в началото на четвъртия сектор, при което счупи своята лява ключица.


По всичко личеше, че за Лоренцо Гран При на Нидерландия беше приключила, но самият испанец не беше на същото мнение. Още в петък сутринта той бе опериран в Барселона, след което хвана самолета и се върна на „Ассен“, за да участва в съботния ден.

В самото състезание Лоренцо стартира 12-ти, тъй като резултатът му от първата тренировка му бе достатъчен да го класира за Q2, след което постепенно си проби път до петото място, печелейки много важни 11 точки в битката за световната титла. В този период от годината лидер в шампионата беше Дани Педроса, който завърши четвърти в Нидерландия и спечели със само две точки повече от Лоренцо.

След финала на надпреварата лицето на Лоренцо казваше всичко – болката беше огромна, но самият испанец си признава, че отново би направил същото. В края на годината разликата между него и шампиона Марк Маркес бе само четири точки. Самият Маркес, за когото сезон 2013 беше дебютен в кралския клас, финишира втори в Нидерландия, където победата бе за съотборника на Лоренцо в Ямаха Валентино Роси.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558