Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2015/10/Platini.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Милиони пращат Платини на гилотината! Тезата му издиша – Sportove
Намери ни
To Top

Милиони пращат Платини на гилотината! Тезата му издиша

След гръмките скандали за корупция и последвалите арести,  сега на мушката на разследващите попадна президентът на УЕФА Мишел Платини. Публичните финансови доклади на ФИФА поставиха под въпрос твърдението му, че през 2002 година централата не е имала възможност да му плати хонорар от 2 милиона франка и затова го е сторила чак 9 години по-късно. Швейцарската прокуратура вече се е заела с въпросното плащане, като главният прокурор на страната Мишел Лобер заяви, че има съмнения, че плащането е „нерегламентирано“.

От своя страна Платини изрази готовност да съдейства напълно на разследването и уточни, че сумата е хонорар за консултантска работа, която той е свършил между 1998 и 2002 година.


Причина за 9-годишното забавяне била, че ФИФА нямала финансовата възможност да се изплати по-рано. Публичните финансови доклади на световната футболна организация обаче поставят под съмнение това твърдение. Според доклада в края на 4-годишния цикъл между 1999 и 2002 ФИФА е имала „излишък от 115 милиона швейцарски франка“.

Причината за сериозния излишък е, че през 2002 година се проведе Световното първенство в Япония и Южна Корея, което е донесло сериозни приходи на централата.

„ФИФА нямаше никакви финансови проблеми по това време и можеше без проблем да извърши това плащане“, коментира пред „Франс Прес“ анонимен източник, близък до организацията.

Ощр от категория Тема на деня


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558