Намери ни
To Top

Алън Найп: Впечатлен съм от таланта на българските волейболисти до 19 и до 21 години

Волейболният треньор Алън Найп даде интервю пред БНТ по време на престоя си у нас, който бе покана на ВК Левски и даде възможността на американския специалист да изнесе лекция пред български наставници.

В разговора Найп изрази мнение, че сегашното поколение волейболисти играят по-добре като екип от когато и да е било и освен това разкри коя според него е най-съществената разлика между спортната система в Европа и тази в САЩ, която преминава до голяма степен през колежанските първенства.

„Има два основни аспекта – нападението и защитата. За много поколения играчи важеше максимата, че ако имаш добро подаване, ще имаш добра атака, а при лош пас – не.


С времето обаче започна да се появява една междинна категория, в която дори при не добро подаване атаката успява да създаде натиск. Настоящото поколение волейболисти играят по-добре като екип, от когато и да е било“, започна Найп.

„Европейската система в развитието на младите спортисти. Това, което наистина ми харесва при нас обаче е, че можеш да спортуваш на високо ниво, но и в същото време да получиш добро образование – много близко до професионалното“, допълни опитният специалист.

Американският наставник сподели впечатленията си и от наблюденията му за младите български състезатели, заявявайки, че формациите ни до 19 и до 21 години разполагат с много талант.

„Винаги съм имал огромно уважение към българската федерация заради това, което е постигнало. Има много добри волейболисти от различни поколения. Това, от което бях наистина впечатлен при посещението си тук е наистина таланта, който се вижда в отборите до 19 и до 21 години. Смятам, че бъдещето пред тях е светло. Спечелването на олимпийска квота винаги е било свързвано с развитието на младите“, коментира Найп.

Волейболният специалист се изказа много ласкаво и за младата българска волейболна звезда Александър Николов, с когото той имаше възможност да работи по време на престоя Алекс в САЩ в университета Лонг Бийч.

„Алекс е чудесен. Той е много генерален талант – дори все още само драска по повърхността на това, което може да бъде. Когато той беше при нас, беше избран едновременно за новак на годината и най-полезен играч в първенството, а това никога не се беше случвало в 50-годишната история на шампионата. Той продължава да прогресира, има и много високи изисквания към себе си като играч. Алекс има много висока работна етика, но също така и способността да играе с повече страст и увереност в най-напрегнатите моменти. За мен беше удоволствие да му бъда треньор“, завърши Алън Найп.

Ощр от категория Волейбол