Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/06/screenshot456622.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Дукати блокира промяна на формата на MotoGP в средата на сезон 2023 – Sportove
Намери ни
To Top

Дукати блокира промяна на формата на MotoGP в средата на сезон 2023

Отборът на Дукати е използвал своето право на вето, за да блокира една промяна във формата на състезателните уикенди в MotoGP в средата на сезон 2023, която беше поискана от почти всички пилоти.

Желанието на състезателите беше само и единствено втората тренировка в петък да оказва влияние върху разпределението на участниците в двете фаза на съботната квалификация. Идеята на пилотите беше по този начин първата тренировка да стане свободна, което пък да им позволи да се фокусират повече върху търсенето на настройки и тестването на нови части.

В момента общото класиране от двете петъчни сесии определя кои десетима пилоти ще участват директно в Q2 и кои ще трябва да преминат през Q1.


Това практически принуждава пилотите да атакуват максимално след по-малко от половин час на пистата в петък сутринта, за да се застраховат при евентуални усложнения в метеорологичните условия в петък следобед.

По думите на самите пилоти, включително и тези на Дукати, това чувствително увеличава рисковете, които те поемат, тъй като от въвеждането на спринтовете в началото на годината стартовата позиция стана още по-важна. Тази промяна бе подложена на гласуване на „Ассен“ вчера, където всеки от петте производителя имаше право да наложи своето вето.

Единствено от Дукати избраха да се възползват от това си право и така MotoGP ще запази настоящия си формат до края на този сезон. Още от следващата година обаче желанието на пилотите ще бъда изпълнено и само резултатите от втората тренировка в петък ще се взимат под внимание, когато се решава кои пилоти ще карат директно в Q2 в събота сутринта. Останалата част от уикенда ще бъде запазена, включително 30-минутната тренировка, която предшества квалификацията и 10-минутната загрявка в неделя.

Снимки: MotoGP

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558