Намери ни
To Top

Маркес обвини Зарко за удара помежду им, въпреки че той се вряза във французина

Шесткратният световен шампион в MotoGP Марк Маркес обвини Йоан Зарко, че не е направил нужното, за да избегне удара между двамата в края на провелата се по-рано днес втора тренировка за Гран При на Германия. Коментарът на испанеца е доста странен на фона на факта, че той се удари в Зарко, а не обратното.

Маркес изтърва своя мотор в спирането за първия завой на „Заксенринг“ и се вряза в излизащия от бокса Зарко. При този удар предната вилка на мотора на френския пилот буквално бе откъртена от неговия мотор, а след инцидента сесията бе спряна за няколко минутки, за да могат маршалите спокойно на почистят трасето.


За щастие и Зарко, и Маркес се разминаха без контузии, като те дори се върнаха на пистата със своите втори машини след възобновяването на тренировката. След нейния край и двамата говореха пред медиите, но по-интересният коментар бе на Маркес.

„Това е нещо, което трябва да попитате него, защото знаете, че аз съм човек, който като направи грешка си признава – отговори Маркес, когато бе попитан дали е можел да види излизащия от бокса Зарко. – Но този път аз съм ядосан, защото, ако някой можеше да избегне тази ситуация това е Йоан.

„Човекът, който излиза от бокса, трябва да гледа назад и ако някой идва на пистата той трябва да спре и да го изчака, особено в последните минути на тренировките, когато се правят бързите обиколки. Няма смисъл да се седи извън състезателната линия. Както видяхме и по-рано с Алейш (Еспаргаро) и Фабио (Куартараро), на този завой лесно се пада. Лесно е да блокираш предната гума, особено когато натискаш.

„Късметлии сме, че и двамата се разминахме без наранявания, но вече чух хората до коментират колко опасен съм аз. Ако някой можеше да избегне тази ситуация това е Йоан. Аз бях в бърза обиколка, съжалявам хора, паднах. Да, но аз не исках да падна. Много хора паднаха днес, но всеки ли иска да падне? Вече се видях със Зарко и той е добре, така че бяхме късметлии“, обясни Маркес.

Неговото изказване идва по-малко от седмица, след като той отново бе замесен в един инцидент на изхода от бокса. В квалификацията за Гран При на Италия Маркес излизаше от пита, когато Франческо Баная започваще своя летящ тур. Тогава, вместо, както самия Маркес каза, той да спре и да изчака Баная да мине, той не само не спря, но дори пресече състезателната линия.

Това действие на пилота на Хонда разбира се не се хареса на действащия световен шампион, който много яростна изрази своето недоволство в последвалите няколко завоя.

Иначе днес Зарко не остана длъжен на Маркес в коментара си пред медиите.

„Само защото съм добряга не може всички да ме обвиняват мен“, каза французинът. Той също така упрекна Маркес затова, че направи е тръгнал да спринтира към бокса, за да вземе втория си мотор, без дори да провери как е Зарко, който в този момент лежеше почти неподвижно на асфалта.

Това не е първият подобен инцидент от началото на годината, в който Маркес по такъв начин обърква спирането си и се врязва в свои съперник или дори съперници. В Гран При на Португалия в началото на кампанията той торпилира Мигел Оливейра още в третата обиколка на състезанието.

Снимки: MotoGP

Ощр от категория Спорт