Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/06/screenshot452180.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Финалът в ЛК: Фиорентина 0:0 Уест Хам, отменен гол на „виолетовите“ – Sportove
Намери ни
To Top

Финалът в ЛК: Фиорентина 0:0 Уест Хам, отменен гол на „виолетовите“

Фиорентина и Уест Хам играят при нулево равенство във финала на най-новия турнира на УЕФА – Лигата на конференциите. Домакин на сблъсъка е стадион „Еден Арена“ в Прага, а главен съдия е испанецът Карлос дел Серо Гранде.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ФИНАЛА!

Фиорентина се появява на европейски финал за пети път в историята си. „Ла Виола“ не може да се похвали с голяма успеваемост в решителните двубои и спечели единствено КНК през 1961 година след две победи срещу Рейнджърс.


Днес „виолетовите“ стават първият клуб, който записва участие във финалите на 4 различни европейски клубни турнира.

Уест Хам има във витрината си трофея от КНК през 1965 година, когато надделява срещу Мюнхен 1860. През 1976 година пък „чуковете“ губят финала в същия турнир срещу Андерлехт. 

Какъв беше пътя на двата отбора до днешния мач? Фиорентина завърши на втората позиция в своята група в компанията на Истанбул Башакшехир, Хартс и РФС. Впоследствие тимът от Флоренция елиминира последователно Брага, Сивасспор, Лех (Познан) и Базел.

28

Фиорентина - Уест Хам: финалът на Лигата на конференциите

Уест Хам беше безапелационен в груповата фаза, като спечели и шестте си мача срещу Андерлехт, Силкеборг и ФКСБ. Така лондончани пропуснаха плейофите, след което отстраниха АЕК Ларнака, Гент и АЗ Алкмаар. Като цяло съставът на Дейвид Мойс постигна впечатляващите 13 победи и едно равенство в турнира.

Победителят от финала в Прага ще спечели не само трофея, но и правото да участва в Лига Европа през следващия сезон – нещо, което съперниците не успяха да заслужат с представянето си в своите първенства.

28

Фиорентина - Уест Хам: финалът на Лигата на конференциите

На вратата на Фиорентина застана Пиетро Терачано, а четиримата бранители пред него са Додо, Никола Миленкович, Лука Раниери и Кристиано Бираги. Роландо Мандрагора, Софиан Амрабат и Джакомо Бонавентура са тримата в средата на терена, а в предни позиции старши треньорът Винченцо Италиано залага на Николас Гонсалес, Лука Йович и Кристиан Куаме. На пейката остават Жонатан Иконе, Рикардо Сапонара и Артур Кабрал.

Микаел Антонио действа на върха на атаката на Уест Хам, а зад него играят Джаръд Боуен, Лукас Пакета и Саид Бенрама. Двойка дефанзивни халфове са Томас Соучек и Деклан Райс. Отбрната пред Алфонс Ареола е в състав Владимир Цоуфал, Курт Зума, Наиф Агер и Емерсон Палмиери. Тило Керер, Пабло Форналс и Дани Ингс са сред резервите. 

Още в началото на срещата Микаел Антонио отправи удар към вратата на Терачано, но без да затрудни италианския страж. В следващите минути Фиорентина владееше топката по-продължително и се опитваше да намери пролуки в защитата на „чуковете“. Мандрагора пробва да изненада Ареола с далечен шут, който обаче излезе в аут. В 13-ата минута лошо изчистена топка попадна на крака на Деклан Райс, който не се поколеба веднага да стреля, но малко не му стигна да открие резултата.

28

Фиорентина - Уест Хам: финалът на Лигата на конференциите

Двата отбора бързо прекосяваха средната зона и насочваха атаките си по фланговете. В 20-ата минута Лука Йович получи възможност да отправи удар след пас на Куаме, но няколко играчи в бяло блокираха сръбския национал. В средата на полувремето се оформи натиск на Фиорентина. Миленкович се извиси в наказателното поле след центриране от корнер, но не успя да насочи топката във вратата. Малко по-късно сърбинът фаулира Микаел Антонио, но Дел Серо Гранде подмина ситуацията и си навлече гнева на английските фенове.

След половин час игра Бенрама проби на скорост, но пожела да си спечели нарушение около границата на пеналта и получи заслужен жълт картон за симулация. Лошо впечатление направиха част от феновете на Уест Хам, които на няколко пъти обстрелваха с пластмасови чаши футболистите на Фиорентина. Една от тях уцели Бираги и от главата на защитника на „виолетовите“ потече кръв. От аудиоуредбата прозвуча предупреждение към привържениците на Уест Хам. След кратко прекъсване срещата беше подновена.

В 42-ата минута Емерсон беше фаулиран малко пред наказателното поле, но последвалото центриране от статичното положение не доведе до нищо опасно за Терачано. В добавеното време на първата част дойде и най-любопитното положение пред някоя от вратите. Куаме стреля с глава, Ареола изби, а Йович с глава добута топката зад голлинията. Оказа се обаче, че нападателят на Фиорентина е бил в засада и попадението му беше отменено. 


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Световен футбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558