Намери ни
To Top

Валенсия изтръгна равенството срещу Бетис и запази мястото си в Ла Лига в прощалния мач за легендата Хоакин

Бетис и Валенсия завършиха наравно 1:1 в последния сезон на двата отбора за сезон 2022/23 в Ла Лига. Срещата не бе от особена важност за домакините, които вече си бяха осигурили участие в Лига Европа догодина, но не можеха да се изкачат по-нагоре от шестото си място. Той обаче бе особено важен за гостите, които в крайна сметка благодарение и на резултатите в другите срещи запазиха мястото си в Ла Лига, което не бе сигурно до самия край. Срещата започна много лошо за “прилепите”, след като Айосе Перес (1’) откри резултата в самото начало, но Диего Лопес донесе точката (71’) на Валенсия.


“Верди бланкос” стартираха ударно срещата и успяха да поведат още преди да е изминала и една минута от редовното време, когато Айосе Перес бе великолепно, успя да напредне и прати топката мрежата на Гиорги Мамардашвили за 1:0.

Футболистите на Рубен Бараха успяха да вкарат изравнително попадение още в 7-ата минута след центриране и удар на Андре Алмейда, но то бе отменено поради засада. Те продължиха да търсят попадението и Клаудио Браво трябваше да се намесва авторитетно в няколко случая. В средата на полувремето Хави Гера стреля много опасно, но над вратата.

Играчите на Бетис бяха близо до второ попадение десетина минути след началото на втората част, когато лошо изчистване на бранителите на Валенсия прати топката в краката на голмайстора Перес, но той стреля покрай дясната греда на Мамардашвили. Точно след час игра се стигна и до историческия момент за домакините, когато легендата Хоакин напусна терена, но този път за последен път под бурните аплодисмени на феновете по трибуните. С този свой последен мач Хоакин достигна и друг много сериозен рекорд. Той се изравни с Андони Субисарета като играчите с най-много двубои в Ла Лига – 622.

Малко след това гостите имаха много сериозни претенции за дузпа, след като след центриране и единоборство в наказателното поле топката срещна ръката на Гуидо Родригес. Ситуацията бе преглеждана с ВАР доста дълго, но в крайна сметка нарушение не бе отсъдено. Гостите от Валенсия все пак стигнаха до толкова настоятелно търсеното попадение в 70-ата минута, Диего Лопес бе намерена на ръба на засадата и отбеляза за 1:1. Нещата за гостите обаче се усложниха десет минути преди края на редовното време, когато останаха с човек по-малко заради изключително необмислен фал в средата на терена на Юнус Муса, който бе изгонен. Все пак играчите на Рубен Бараха успяха да удържат равенството и да запазят елитния си статут и за следващата кампания с 42 точки и 16-о място. Домакините от Бетис пък останаха шести и догодина ще играят в Лига Европа.


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Световен футбол