Намери ни
To Top

19-годишната Алекс превзема шампионата на Порше в Германия

19-годишната Александра Вътева е новата звезда в марковия шампионат Порше Спорт Къп в Германия, където се състезава за българския тим Overdrive в тандем с най-добрия ни GT пилот Павел Лефтеров.

Кариерата на Алекс стартира с картинг шампионатите на България и Румъния през 2022 година, а от този сезон се състезава в надпреварите с автомобили Порше – Cayman GT4 е колата на Алекс и Лефтеров.

„Преди година на трак деня в Серес се запалих по автомобилите, направих първия си тест с Porsche Cayman GT4 Clubsport, а треньор ми бе Павел Лефтеров. Изключително много ми хареса, дадох отлични резултати, след това бях на още един трак ден, но на мокро и там научих още много нови неща.


В началото на тази година направих първия официален тестови ден в Португалия. Пистата Портимао е уникална, след това отидохме на Пол Рикар и Хокенхайм”, заяви Вътева пред vsichkibrichki.com.

Точно на германската писта и идва и тежката катастрофа на Алекс преди началото на кампанията й.

„Всичко работеше много добре до катастрофата. Имаше 30 коли, давах перфектни времена, но направих грешка, леко гумата излезе в тревата и я закачи, след което последва удар в стената. Колата дори се запали леко. Психически ми беше много трудно да се върна в кондиция. Точно това не трябваше да се случи в този момент в начало на сезона. Екипът трудно намери части да оправи колата за два дни, за да мога да се състезавам“, допълни Александра.

За първото й състезание, което е на „Хокенхайм” Славена разказва как е успяла да се върне в колата и дори да се бори в челото.

„Първите сесии за кръга в Хокенхайм бяха в петък. Беше ми трудно да вляза в ритъм след катастрофата. Мисля, че бях на 8 сек от най-доброто си време, минах през множество емоции. На пистата валеше дъжд на някои сесии, дори имаше момент, в който колата тръгна към стената и това още повече ми повлия. В събота говорих много с Павел, фокусирах се, и направих чудесна квалификация. Стартирах осма. С отбора избрахме мокри гуми, защото точно преди старта започна да вали. Много се чудеха дали да изберат гуми за дъжд и заложиха на сухи. Нашият избор се оказа правилен. Само 4 коли стартирахме с мокри гуми, а другите на сликове. На двете формиращи обиколки заваля порой. Бях в най-изгодната позиция и на първата обиколка изпреварих всички. Не можех да повярвам какво се случва. В края на състезанието не беше останало много от гумите и ми бе трудно да запазя колата на пистата. Върнах малко газта, за да завърша и затова ме изпревари един пилот“, обясни Вътева.

След спринта идва и победата в дългата дистанция заедно с Павел Лефтеров, а програмата на Алекс в шампионата на Порше включва участие и на „Ред Бул Ринг” през юли. През 2023 Вътева ще кара с ограничена програма в този шампионат, а догодина ще участва в целия сезон, както и участие в германския шампионат ADAC GT4, пак на „Хокенхайм”.

Ощр от категория Спорт