Намери ни
To Top

Везенков извежда Олимпиакос в първото препятствие към титлата в Евролигата

Със сблъсък между отборите на Олимпиакос и Монако ще бъде поставено началото на Финалната четворка в Евролигата. Полуфиналният двубой между двата тима започва тази вечер от 18:00 часа българско време в “Жалгирио Арена” в Каунас и ще бъде излъчен пряко в ефира на Max Sport 1. Победителят от срещата ще се изправи срещу Реал Мадрид или Барселона в директния спор за трофея в неделя.

Олимпиакос си заслужи званието №1 в редовния сезон на надпреварата, след като завърши с баланс от 24 победи и 10 загуби, който му отреди първото място в крайното класиране.


Впоследствие обаче Александър Везенков и компания срещнаха изключително тежък съперник в лицето на Фенербахче на полуфиналите, като крайният изход от серията бе определена в решителен пети мач. Гръцкият колос успя да елиминира “фенерите” с 3-2 победи и така за втора поредна година се класира за Финалната четворка на надпреварата.

От другата страна тимът на Монако пък ще играе на “Файнъл Фор” за първи път в своята история. Монегаските приключиха на четвъртото място в редовната фаза с актив от 21 успеха и 13 поражения, като на четвъртфиналите се изправиха срещу Макаби Тел Авив. По подобие на своя опонент клубът от Княжеството също игра в решителен пети мач срещу израелците, печелейки го с 97:86, за да пренапише историята си и да се присъедини към финалното каре на турнира.

Така Олимпиакос и Монако ще се изправят един срещу друг за втори пореден път в плейофите, след като през миналия сезон двата тима сътвориха истинско зрелище на четвъртфиналите. То бе спечелено от гърците, които триумфираха с 94:88 в решителния пети двубой в “Двореца на мира и приятелството” в Пирея. Интересен факт е, че двата тима не се бяха срещали нито веднъж преди началото на миналия сезон, но от ноември 2021-ва насам премериха сили девет пъти. Балансът е в полза на Монако – 5-4.

Две от победите на Монако над Олимпиакос дойдоха през настоящия сезон. В петия кръг тимът на Саша Обрадович се наложи с 81:76 като гост в Пирея, благодарение на дуото Ели Окобо и Майк Джеймс, което комбинира за 43 от точките на френския състав. В 18-ия кръг домакините от Монако постигнаха и втората си победа над “червено-белите” – с 64:60 в двубой, в който Александър Везенков бе удържан до едва 4 точки.

Именно Везенков е една от големите теми на Финалната четворка, след като българинът бе избран за най-полезен играч на сезона на специална церемония през вчерашния ден. Лидерът на Олимпиакос постигна средно по 17.2 точки и 6.8 борби, като достигна до недостижим коефициент на полезно действие от 21.2.  Така националът ни си заслужи още две отличия – за топреализатор на сезона и за член на Идеалната петица в турнира, а статуетката за MVP просто маркира феноменалния му сезон с екипа на Олимпиакос, който завърши на първото място в редовния сезон и впоследствие се класира за Финалната четворка за втора поредна година.

Ощр от категория Баскетбол