Намери ни
To Top

От просто ротационен играч до може би най-добрия състезател в Евролигата

Потенциалното преминаване на Александър Везенков в най-силната баскетболна лига в света – НБА, накара редица специалисти отвъд океана да погледнат по-отблизо върху представянето на най-добрия баскетболист в Евролигата през настоящия сезон. В скорошен свой анализ анализаторът на “Форбс” Марк Дийкс обръща по-сериозно внимание върху Везенков и влиянието, което Везенков оказва на отбора на Олимпиакос, класирал се за Финалната четворка в Евролигата.

“Продължаващо израстване на Александър Везенков го превърна от просто ротационен играч до може би най-добрия състезател в Евролигата. “Кралете” придобиха правата му през юни миналата година, а оттогава насам той методично се подобрява.


И освен че той достигна до самия връх, неговият отбор стори същото.

За средно по 28.8 минути на мач в Евролигата Везенков постига по 17.7 точки, 7.0 борби и 1.9 асистенции, поддържайки 66% истински процент на стрелба. Той е топреализатор на турнира, в който се играе по 40 минути, с нормални ротации от по 11 човека, по-сериозно разпределяне на минутите заради липсата на суперзвезди и по-бавната адаптация към скоростта и темпото на игра, в сравнение с тези в НБА. Малцина са играчите, които бележат средно по 20 точки на мач в Евролигата.

Везенков е категоричният фаворит за спечелваното на наградата за най-полезен играч в турнира, тъй като той предизвиква най-голямо внимание от съперниковите защити – по-голямо от това срещу всеки друг състезател в турнира. Така стратегията на Олимпиакос да разчита на неговото влияние помогна на отбора да се изкачи на върха във всеки един турнир, в който участва през настоящия сезон.

Подпомогнати от спадът в представянето на своя най-голям съперник в лицето на Панатинайкос, “червено-белите” завършиха редовния сезон в Гърция без загуба с 22 победи от 22 мача, като освен това пренесоха доминацията си и в плейофите. Олимпиакос триумфира и в турнира за Купата на Гърция, като финишира и на първо място в редовния сезон на Евролигата с баланс от 24-10.

Отборът на Йоргос Барцокас има удоволствието да разполага с едно от най-добрите нападения в турнира. Гръцкият колос се нарежда четвъртото място по точки средно на мач с по 83.6, а при рейтинга в нападение са втори след Партизан с внушителните 120.1 точки. Разбира се, Олимпиакос направи всичко това до голяма степен чрез разнообразието на Везенков, който може да стреля, да прави заслони, да пробива, да се движи без топка, да стреля след заслон, да играе на пост и да пресича. Всичко това го прави постоянна заплаха за съперника, независимо от факта, че рядко използва своя дрибъл. Именно тази плавност в действията му и движението му по паркета превърнаха Олимпиакос в безмилостен отбор в атака”, пише Дийкс.

В последните дни един от най-авторитетните журналисти относно случващото се в НБА – Марк Стайн, разкри, че преминаването на Везенков в отбора на Сакраменто Кингс е неизбежно. До развитие по въпроса обаче ще се стигне през лятото, тъй като сега българският национал и неговите съотборници в Олимпиакос се насочват към Каунас за Финалната четворка в Евролигата. В петък от 18:00 часа българско време Везенков и компания се изправят срещу Монако в полуфиналите на турнира.

Ощр от категория Баскетбол