Намери ни
To Top

Красимир Илиев: Черно море ще има по-силен отбор! Пламен Христов остава начело на отбора

Целите ни се повишават – не само участие в плейофите, но и по възможност 5-6 място, коментира президентът на „моряците“

Волейболистите на Черно море (Варна) завършиха на десето място в редовния сезон на ефбет Супер Волей за сезон 2022/23. Така те бяха в т.н „златна среда“, като не участваха в плейофите, но и не бяха застрашени от изпадане.

Президентът на ВК Черно море Красимир Илиев коментира в интервю за BGvolleyball.


com, че се изгражда отбор от опит и младост, като целите се повишават за следващия сезон.

Вашият коментар за представянето на отбора през изминалия сезон?

След като през първия полусезон си осигурихме оставането в първенството на елита, продължихме с обиграването на отбора за следващата година. Така решихме, така го направихме. Разбира се можеше и малко по-добре да бъде. През новия сезон година мисля, че можем да имаме много по-добър отбор. В момента работим активно по селекцията. Надявам се на сполучлив сплав от младост и опит, да уцелим с новите попълнения и наистина да имаме добър отбор.

Кои са новите имена в селекцията?

Както вече е известно опитният Мирослав Градинаров се завърна при нас. Либерото Мартин Иванов идва от Берое. Той е от нашата школа и се прибира във Варна. Привличаме двама чужденци – диагонал и централен блокировач. Засега имена няма да обявяваме. По всяка вероятност ще имаме и трети чужденец. Все още финализираме нещата.

Пламен Христов остава на поста старши треньор?

Да, Пламен Христов остава начело на Черно море. Работи добре, комуникираме добре –  това са важни неща. Има виждания за бъдещето на отбора, за мен той е много добър треньор.

Какви са целите за новия сезон?

Повишават се. Целим се в осмицата, даже и малко-по-напред. Дори мислим за нещо като 5-6 място. Такива са амбициите, а дали ще стане, това е друг въпрос.  Имаме добър треньорски и медицински щаб, Отборът, при планираната селекция, никак не е лош. Плюс това имаме млади момчета, които трябва да ги обиграваме. Следващата година някои от тях ще влязат в състава. Имаме два хубави центъра – млади момчета. Борис Начев, бе обявен и за най-добър блокировач на държавното първенство за юноши под 20 години. Имаме  млад разпределител Даниел Вълев. Също и диагонал – Даниел Димов, който претърпя травма и не можа да се изяви този сезон. Той е 204 см, но за жалост си чупи китката. Прави рехабилитация, възстановява се още. Надявам се да бъде готов до есента.

Това означава ли, че диагоналът Норман Недков няма да бъде част от състава?

Да. Той остава само треньор в школата. Тази година Норман Недков заедно с Дияна Дянова изведоха юношите под 20 години до сребърни медали. Използвам възможността да ги поздравя. Гледахме срещите им от финалите. Може да им се постави една много добра оценка, даже отлична. Момчетата се убедиха сами, че с труд и себераздаване, резултатите идват.

Имаме треньори за всички възрасти. Продължаваме да развиваме детско-юношеската ни школата. Имаме 200 деца в нея. Залагаме на създаването на собствени кадри за бъдещето.

Едно обобщение за изминалия шампионат в елита?

Много добро първенство, с много оспорваност. Имаше 5-6 равностойни отбора и рулетката можеше да се завърти по различен начин. Някои имаха по-големи амбиции, но останаха по-назад. Други изненадаха приятно. За следващия сезон ни очаква още по-силно първенство. Всичко готвят  нови неща, ще има много отбори с по трима чужденци. Подменят се доста сериозно съставите. Очаквам още по интересен шампионат.

Удачен ли е този формат с 12 отбора?

Смятам, че е най-удачен. Не бива да се намаляват повече, или пък да се увеличават. Ако се увеличат няма да останат отбори във Висша лига. През изминалия сезон в Източната група на Висша лига бяха едва пет тима. Преди известно време двете осмици в елита бяха създадени за да решат едни други намерения и задачи…

Вашият коментар за навлизането на все повече чужденци, доста отбори ще имат по трима?

В първите шест тима от класирането за следващия сезон ще има по трима чужденци, това прави 18 чужди състезатели. А ще има и още. Мисля, че двама бяха напълно достатъчни и не биваше да се допусна трети. Дори първенството да е  една идея по слабо, макар, че според мен нямаше да е така. Но ще ражда български волейболисти. Имаме национален отбор. И той трябва да се попълва и да се подкрепя. Отделно, другото което е, даваме повече пари всички, защото се вдигна нивото на състезателите. Защо трябва да ги даваме за чужденци, а не за развитието на български играчи? След години ще станем като във футбола…Няма да имат интерес клубовете да работят.

Какво бихте предложил да се подобри като член на УС?

Много сериозно внимание трябва да се обърне на детско-юношеския волейбол. Там е бъдещето. Трябва да се отделят много повече средства за подрастващите, не само на национално ниво, но и на клубно ниво. Да се подпомагат клубовете при тяхната работа с подрастващите, за да могат да се създават нови кадри.

Ще дам един личен пример. От тридесет години подкрепям волейбола във Варна, нямам помощ от Общината, но справям се. Както казах имаме близо 200 деца, които тренират в Черно море. Всяка  година края правя празнични календари. Като ги погледна  – все на опашката сме и ми иде да се откажа. Но идват родители, баби и дядовци, радват се, вълнуват се.. И ми става ми едно мило и хубаво. И ето до ден днешен съм във ВК Черно море. Все ми минава и няма отказване (усмихва се)

Докога така?

Ще видим, до когато мога. Обичам волейбола.

Снимки: nvl.bg /startphoto.bg

Снимки: Startphoto

Ощр от категория Волейбол