Намери ни
To Top

Ботас с интересно предложение за четвърто състезание в САЩ

През тази години Съединените американски щати ще приемат общо три състезания във Формула 1, а първото от тях ще бъде в Маями този уикенд. Останалите две визити на кервана в САЩ ще бъдат за Гран При на САЩ в Остин в края на октомври, а в средата на ноември ще се проведе и дебютната Гран При на Лас Вегас.

Така едва за трети път в историята на Формула 1 една страна ще приеме не един, не два, а цели три шампионатни кръга в рамките на една година. В миналото това се е случвало през 1982 година, когато отново САЩ прие три състезания (Лонг Бийч, Детрой и отново Лас Вегас).


Вторият път бе доста по-скорошен, а именно през 2020 година, когато преустройването на календара в отговор на пандемията от COVID-19 позволи на Италия да приеме три старта. Тогава те се проведоха съответно на „Монца“ (Гран При на Италия), „Муджело“ (Гран При на Тоскана) и „Имола“ (Гран При на Емилия-Романя).

Преди началото на уикенда в Маями пилотът на Алфа Ромео Валтери Ботас говори пред racingnews365.com и заяви, че би се радвал към календара да бъде добавено четвърто състезание в САЩ и дори посочи на коя писта той би искал това да се случи.

„Мисля, че на „Лагуна Сека“ ще бъде готино, но аз никога не съм бил там. Не знам дали дори е възможно да отидем там с тези коли, но това е един добър въпрос. Както казах аз не съм бил там, а само съм виждал пистата по телевизията и видео игрите“, коментира финландецът.

„Лагуна Сека“ се намира в Калифорния и в миналото е домакинствала на Гран При на САЩ в MotoGP (за последно през 2013 година), а от 2019 насам приема и сериите Индикар. Освен това трасето с дължина от 3.6 е дом и на една от най-известните комбинации от завои в света, а именно „Тирбушона“.

Определено обаче може да се каже, че желанието на Ботас Формула 1 да посети тази калифорнийска писта няма да се сбъдне лесно, тъй като той не отговаря на нужните стандарти за спорта. Трасето притежа „Лиценз 2“ на ФИА, което означава, че то не може да домакинство дори на официални тестове във Формула 1, а какво да говорим за състезателен уикенд. И все пак – не е лошо човек да си мечтае.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт