Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/05/screenshot442691.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Бундеслигата се нуждае от инвеститори – Sportove
Намери ни
To Top

Бундеслигата се нуждае от инвеститори

Управляващите директори на Германската футболна лига (ГФЛ) Аксел Хелман и Оливер Леки защитиха много силно влизането на инвеститори в Бундеслигата. Темата се коментира от доста време, тъй като в германския футбол има правило, че една компания не може да притежава повече от 50 процента от клуба. Така се гарантира, че отборите остават на своите фенове и няма да бъдат използвани за комерсиални цели. 

„Смятам, че няма друга алтернатива, ако искаме германските отбори да са по-конкурентни в Европа“, заяви Хелман в четвъртък по време на среща с медиите във Франкфурт, докато Леки подчерта: „Става въпрос за сигурното бъдеще на Лигата в много голяма степен“.


 

ГФЛ pазглежда възможността да продаде части от своите акции на инвеститори. Тъй като правилата на лигата означават, че нито един клуб не може да има инвеститор, притежаващ повече от 50% от акциите, начин за заобикаляне на това и за да се направи немският футбол по-конкурентоспособен, е да се търсят инвестиции в първите две дивизии генерално. Но протестът на феновете е заради възможността една или няколко компании да контролират цялата лига, което ще се отрази и на провеждането на първенствата. 

Според тях, няма да бъде представен на първо място спортния интерес, което винаги е било приоритет в Германия. Байер (Леверкузен) – подкрепян от фармацевтичния гигант „Байер“, както и Волфсбург – спонсориран и контролиран от автомобилния концерн „Фолксваген“, са сред изключенията от правилото 50 1. Феновете в голямата си част обаче не приветстват тези стъпки и на мачовете показаха позицията си с банери, на които се четеше „Не на инвеститорите в ГФЛ“ или „Лигата принадлежи на всички нас – обединени срещу инвеститорите“. 

Преди 36-те клуба от Първа и Втора Бундеслига да гласуват въпроса на извънредно общо събрание на 24 май, разработената концепция предстои да бъде обсъдена в детайли по време на два кръга разговори. Те ще се проведат на 12-и и на 15-и май и в тях ще участват както всички отговорни личности в самата Лига, така и хора от Германския футболен съюз (ГФС), както и всички отговарящи за финансирането и управлението хора от клубовете. 

Шестима кандидати са подали първоначални оферти си за придобиване на 12,5% от медийните права на лигата за срок между 20 и 30 години. Но за момента са останали само четири компании, каза още Хелман. От новопостъпилия капитал в размер на 2 милиарда евро, 85 процента ще се влеят в целеви инвестиции, както и за укрепване на структурите на самата Лига. Едва 15 на сто от парите ще бъдат разпределени безвъзмездно между 36-те клуба от първите две лиги.


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Световен футбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558