Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/05/screenshot442305.png): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Трансджендър спечели официален тур по егидата на UCI и предизвика недоволство сред дамите – Sportove
Намери ни
To Top

Трансджендър спечели официален тур по егидата на UCI и предизвика недоволство сред дамите

Международният колоездачен съюз (UCI) подкрепи политиката си за допускане на транссексуални спортисти в официални състезания за жени, след като американката Остин Килипс спечели обиколката на Гила в Ню Мексико.

27-годишната Килипс завърши на първо място в петия и последен етап, с което стана първият транссексуален спортист със спечелен официален тур под егидата на UCI.

За разлика от други международни федерации, UCI позволява на транссексуални спортисти да се състезават в официални надпревари. Това решение бе критикувано публично от бивша олимпийска състезателка от САЩ.


Инга Томпсън е на мнение, че UCI „на практика убива женското колоездене“.

Американката се позовава на изследване в Туитър, според което над 90% от професионалните състезателки не желаят да се надпреварват с транссексуални спортисти. Тя твърди, че тези гласове остават нечути от UCI.

Британското издание The Telegraph съобщи, че Съюзът на професионалните колоездачи е провел анкетата през миналата година, след което го е предоставил във федерацията за дискусия.

„Транссексуалните спортисти могат да се състезават в надпревари, които съответстват на тяхната полова идентичност“, гласи съобщение от UCI във вторник.

„Настоящите правила се основават на научни изследвания и са прилагани последователно. UCI продължава да следи научните открития по този въпрос и може да промени правилниците си в бъдеще, тъй като изследванията еволюират по естествен път“.

UCI прoмени правилата за транссексуалните спортисти през миналата година и определи граница на плазменото ниво на тестостерон за състезания при жените до 2.5 наномола на литър. Федерацията удвои преходния период до 24 месеца.

Килипс, която започна да се състезава през 2019, заяви, че е станала жертва на „изпълнена с глупости седмица“ в интернет.

„Обичам моите колежки. Благодарна съм за възможността да се уча и да израствам като човек и спортист около тях на трасето“, добави тя в Инстаграм.

През миналата година Британският колоездачен съюз забрани на транссексуални спортисти да карат в елитни женски състезания. Това правило ще бъде ревизирано в скоро време.

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558