Намери ни
To Top

Янис обмислял отказване от баскетбола

Суперзвездата на Милуоки Бъкс Янис Адетокумбо призна, че е обмислял да се откаже от баскетбола и да прекрати кариерата си през лятото на 2020-а. Именно тогава двукратният носител на наградата “Най-полезен играч” в НБА подписа най-скъпия договор в историята на НБА – $228 милиона за пет години, но въпреки това този период е бил изключително труден за него в личен и професионален план.

“Веднъж бях в Орландо. Ходех си по коридора в хотела, където ме срещнаха три малки деца.


Жената, която вероятно беше баба им, ми каза следното: “Момчета, знаете ли кой е това? Това е най-добрият играч в света”. Да, наистина е хубаво да чуеш такива думи за себе си, но в същото време те носят и много голямо напрежение. Ако искаш да си най-добрия, трябва да играеш като най-добрия. Трябва да тренираш като най-добрия. Трябва да се държиш като най-добрия, а всичко това не е никак лесно.

През 2020-а бях готов да се откажа от баскетбола. Даже проведох и разговор с ръководството на Милуоки. Ако нещо не ме прави щастлив, няма смисъл да го правя. Просто ще си стоя вкъщи при децата и семейството ми и ще се опитвам да си търся щастието. Естествено, това беше много изненадващо за всички. Казваха ми че съм луд, защото съм подписал най-скъпия договор в историята на НБА, а малко след това искам да се откажа от играта и да захвърля всички тези пари.

Започнах да се консултирам със специалист, който ми помогна адски много – не само с това да се превърна в по-добър баскетболист, но и с това да бъда по-добър баща, по-добър брат и по-добър син. Да не бъда толкова затворен в себе си и да давам на хората това, което чувствам. В един момент наистина исках да избягам от всичко и всички, а това не е истинското ми аз. Аз съм много социален и обичам да си общувам с други хора”, заяви Янис в интервю за Milwaukee Journal.

Янис, който изведе “елените” до шампионската титла през 2021-ва, е едно от лицата на НБА понастоящем. През настоящия сезон гръцкият национал бележеше рекордните в кариерата си 31.1 точки средно на мач, към които добавяше по 11.8 борби и 5.7 асистенции, като същевременно изведе Милуоки към лидерската позиция в Източната конференция. В първия кръг на плейофите неговият отбор ще се изправи срещу Маями Хийт, Торонто Раптърс или Чикаго Булс, които все още се борят за осмото място чрез плей-ин турнира.

Ощр от категория Баскетбол