Намери ни
To Top

Барселона 0:0 Жирона, невероятен пропуск на гостите

Барселона и Жирона играят при 0:0 в каталунско дерби, с което ще бъде сложен край на 28-ия кръг в Ла Лига. Отборът на Чави Ернандес е почти сигурен шампион и днес може да увеличи преднината си пред втория Реал Мадрид на 15 точки. За „блаугранас“ ще бъде важно и да се реваншират на феновете си за тежкото поражение с 0:4 в Ел Класико през миналата седмица.

Барса е в серия от 4 поредни победи в първенството, но Жирона неведнъж през сезонан показа, че е отбор, който не трябва да бъде подценяван.


Хората на Мичел заемат 11-о място в класирането, но разликата със зоната на изпадащите не е голяма и тимът още има нужда от точки.

В предни позиции за Барселона започнаха Роберт Левандовски, Рафиня и Ансу Фати. Серхио Бускетс, Гави и Сержи Роберто бяха тримата в средата на терена, а Ерик Гарсия този път беше партньор на Роналд Араухо в центъра на защитата вместо Маркос Алонсо, който остана на пейката. Под рамката застана Марк-Андре тер Стеген, а по двата фланга в отбраната стартираха Жул Кунде и Алехандро Балде.

На върха на атаката на Жирона излезе Виктор Кастейянос, а по крилата му помагаха Виктор Циганков и Тони Суарес. Иван Мартин, Борха Гарсия и Ориол Ромеу оформиха триото в халфовата линия, а защитниците пред Пауло Гасанига бяха Арнау Мартинес, Сантиаго Буено, Давид Лопес и Хавиер Ернандес.

Жирона показа, че няма намерение само да се защитава и още във 2-ата минута създаде напрежение пред вратата на Барса, но след центриране на Ернандес от левия фланг Циганков шутира в аут. Домакините на свой ред организираха опасна атака, при която Левандовски стреля над гредата. Ансу Фати също имаше шанс да открие резултата, но фалцовият му удар премина встрани от целта.

В 9-ата минута Сантиаго Буено не се разбра с Гасанига и беше на път да си вкара автогол, но аржентинският страж реагира много адекватно и със сетни сили успя да догони топката и да изчисти в корнер. В 18-ата Иван Мартин напредна при бърза контра на Жирона, ала след това постъпи егоистично и не подаде на свой съотборник, а стреля високо в аут. В средата на полувремето Ернандес остана непокрит в наказателното поле на Барса, но не се възползва от открилата се възможност.

Играчите на Жирона често прибягваха до нарушения, но успяха да накъсат ритъма на Барса и до почивката чистите положения пред вратата на Гасанига не бяха много. В 36-ата минута Рафиня беше близо до гол, но стражът на гостите спаси. Секунди по-късно Гасанига по акробатичен начин изби удар на Араухо, при който останаха сериозни съмнения, че топката е преминала голлинията. В края на първата част пропуск направи Ансу Фати.

На почивката Франк Кесие замени Сержи Роберто, а в игра за Жирона се появи Алейш Гарсия. Гостите продължиха да действат дисциплинирано и дори се опитваха да задържат топката по-продължително. В 55-ата минута двама футболистите на Жирона изскочиха сами срещу Тер Стеген. Кастейяснос избра да завърши атаката сам, но от чиста позиция стреля покрай вратата. За Барса шанс имаше Ерик Гарсия, но неговият удар с глава беше много неточен.

Ансу Фати и днес не впечатли, което накара Чави да го смени в средата на второто полувреме. Влизането на Феран Торес внесе повече острота в атаките на „блаугранас“. В 73-ата минута Араухо можеше да си отбележи автогол, но топката излезе в корнер. Следващият ход на Чави беше да пусне Жорди Алба вместо Рафиня. Левандовски на моменти оставаше изолиран от играта, а в 77-ата минута се забави с обработката на топката след пас на Гави и не нанесе удар към вратата.

Остро центриране на Жорди Алба създаде смут в защитата на Жирона, но Давид Лопес реагира хладнокръвно и изби в корнер. След 80-ата минута Барселона обгради съперника. Нямаше обаче стопроцентови положения за гол. Араухо пробва далечен изстрел, който излезе в аут, а гостите вече се стремяха да печелят време. 


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Световен футбол