Намери ни
To Top

Най-проблемните позиции в националния отбор изтормозиха и ЦСКА

След контузията на Андрей Иванов, ЦСКА реагира изключително бързо и на негово място в състава на Барчовски се появи сръбският център Драган Зекович. Появяват се същите проблеми, които виждаме и в националния отбор. Плеймейкър и център – веднага се залага на чужденци, тъй като няма кадри. Защо няма кадри на тези две позиции, къде е проблемът? На този въпрос в студиото на Sportal.bg отговори бившият национал Бойко Младенов. 

„Проблемът е много време. За съжаление, това е отношението на всички нас, които работим и сме работили за баскетбола, отношението ни към младите – ние не разчитаме на тях. Останал съм с такова чувство в последно време. Ние не разчитаме да имаме добри качествени баскетболисти, които да идват от школите на отборите ни. Те трябва да бъдат готови едва ли не на 19 години да изнесат цялата тежест на един мач, но не е така. Баскетболистите се изграждат от 14-годишни. Трябва да бъдат стриктно изграждани на позиции, да бъдат тренирани и това при нас много липсва.

Има високи момчета, но според мен не се работи добре с тях. Подценяват се индивидуалните тренировки, подценяват се самите изисквания на играчите и е много трудно да бъдеш млад играч в България. Аз имам пример – миналата година 16-годишните са играли 7-8 мача за първенство. За мен това е недопустимо. Няма как с 8 официални мача да имаш изграден баскетболист на 18 години. Няма как да стане. 

Изпуснахме много деца. Ние сме виновни, не са виновни те. Не можем да обвиним нито едно момче, че на 18 години не е готов баскетболист, защото няма кой да го изгради. Ние всички трябва да поемем тази вина и да се опитаме да се поправим. Трябва да изградим нещо наше, наш баскетболист, наш продукт, който да ни носи печалби след време. Общ, не само на Левски, не само на ЦСКА, а на България.“, заяви Младенов.

Снимки: Sportal.bg

Ощр от категория Баскетбол