Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/04/screenshot433979.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Може ли Гран При на Австралия да стане нощно състезание в бъдеще? – Sportove
Намери ни
To Top

Може ли Гран При на Австралия да стане нощно състезание в бъдеще?

Организаторите на Гран При на Австралия трябва да бъдат отворени към идеята в бъдеще надпреварата да стане нощна. Но това мнение е Андрю Уестакот, за когото изминалият състезателен уикенд в Мелбърн бе последният като председател на Australian Grand Prix Corcporation (AGPC).

Уестакот, който ще напусне AGPC през месец юни тази година изрази своето мнение по време на уикенда на „Албърт парк“. По неговите думи дългосрочният договор, който AGPC има за домакинството на Формула 1 дава свобода на организаторите на надпреварата и на правителството на щата Виктория да експериментират с различни неща.


През юни миналата година Гран При на Австралия подписа договор с Формула 1 до 2035 година, а през декември той бе удължен до 2037. Така Мелбърн разполага с най-дългосрочния договор за домакинство на шампионата от всички състезания, които са част от календара през 2023 година. Вторият най-дълъг договор е притежание на Гран При на Бахрейн, чийто контракт е до 2036 година.

„Предпочитанието на AGPC е състезанието да бъде през деня. Но това, което аз бих казал е, че правителството на щата Виктория се справя много добре с иновациите покрай големите спортни събития. Сега трябва да се гледа 15 години напред, правителството на Виктория видя, че това е много важно събитие, затова подписахме този дългосрочен договор. Той ще позволи да се изпробват различни неща в бъдеще.

„Хубавото е, че нашето партньорство с Формула 1 датира от 1996 година насам, което дава здрави основи за тези промени. Определено в AGPC трябва да останат отворени към идеята за нощно състезание“, коментира Уестакот пред Sky Sports F1.

Евентуално превръщане на Гран При на Австралия в нощна надпревара ще бъде добре дошло за всички фенове на спорта в Европа, които няма да трябва да стават рано сутрин, за да проследяват събитията на „Албърт парк“. Разбира се подобна промяна ще бъде свързана и със сериозна инвестиция за закупуването, инсталирането и захранването на системата за изкуствено осветление.

В момента във Формула 1 има общо шест състезания, които се провеждат частино или изцяло под изкуствено осветление. Това са Бахрейн, Саудитска Арабия, Сингапур, Катар, Лас Вегас и Абу Даби. От тях три (Саудитска Арабия, Сингапур и Лас Вегас) са градски състезания, а останалите са на перманентни трасета, на които осветление си е инсталирано целогодишно.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558