Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/04/screenshot433285.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Хаугер триумфира в спринтовото състезание от Формула 2 в Австралия – Sportove
Намери ни
To Top

Хаугер триумфира в спринтовото състезание от Формула 2 в Австралия

Шампионът във Формула 3 за 2021 година Денис Хаугер (МП Моторспорт) завоюва своята първа победа за сезон 2023 във Формула 2, след като спечели спринтовото състезание на австралийската писта „Албърт парк“. За норвежеца това е общо трети триумф във второто ниво на моторните спортове след победите му в Монако и Баку миналата година.

Хаугер започна надпреварата от полпозишъна, след като бе 10-ти в квалификацията вчера, направи перфектно потегляне и след това бе практически необезпокояван по пътя към победата.


Най-сериозното препятствие пред норвежкия състезател дойде в последните седем тура, когато първо бе изкарана колата за сигурност, а след това над пистата започна и да вали.

Този дъжд обаче се оказа твърде кратък, а освен това засегна само първия сектор, което помогна на Хаугер да запази първото си място след рестарта. Затова спомогна и сравнително дългият престой на автомобила на сигурността, който направи цели шест тура на трасето преди да се прибере в бокса.

Самата неутрализация на надпреварата дойде след инцидент между представителя на домакините Джак Дуън (Виртуози) и Хуан Мануел Кореа (Ван Амерсфоорт), след който Дуън остана спрял на четвъртия завой. При излизането на колата за сигурност част от пилотите в по-задната част на класирането рискуваха и влязоха в бокса за мокри гуми (във Формула 2 няма интермедия), но този рикс се оказа губещ, тъй като дъждът спря още преди рестарта.

При него Хаугер нямаше проблем да задържи зад себе си Джак Крауфорд (Хайтек), който завърши втори. Трети днес финишира Куш Майни (Кампос), който през цялото състезание се бореше с Артур Леклер (ДАМС). В крайна сметка по-малкият брат на Шарл Леклер остана на четвъртото място, а точки от днешния старт взеха още Зейн Малони (Карлин), Исаак Хаджар (Хайтек) и съотборниците в Према – Оли Беарман и Фредерик Вести. Най-бързия тур днес регистрира победителят Хаугер, с което той си заслужи и една бонус точка за шампионата.

Лидерът в генералното класиране във Формула 2 след първите два кръга за 2023 година Ралф Бошунг (Кампос) и Енцо Фитипалди (Карлин) въобще не стартираха в днешното състезание след инциденти по време на своите опознавателни обиколки. И двамата загубиха контрол над автомобилите си на влажния асфалт на завои 6 и 7.

В случая на Фитипалди бразилецът се удари в предпазната стена и счупи предното си ляво окачване. Бошунг не се удари в стената, но изгаси колата си и нямаше как да стигне до стартовата решетка. За разлика от швейцареца неговият съотборник Майни, който също се завъртя, запази двигателя си в работен режим и зае третата си позиция на стартовата решетка, след което стигна и до подиума.

Въпреки нулата си днес Бошунг остава начело в генералното класиране с 33 точки, колкото има и вторият в подреждането Аюму Иваса (ДАМС), който днес остана извън точките. Японецът направи цели три спирания в бокса, първо заради спукане гума още в началото, а след това и заради преминаване към мокрите гуми, преди връщане към сликовете. В крайна сметка Иваса финишира 13-ти днес. На само точка зад Бошунг и Иваса е Тео Пуршер (АРТ), който днес също не взе точки, след като също рискува с гумите за мокро, но за разлика от Иваса не се върна към сликовете преди рестарта. Днешният победител Хаугер е четвърти в генералното класиране с актив от 30 точки.

Третият състезателен уикенд във Формула 2 завършва утре с основното състезание, което ще стартира в 4:35 часа сутринта българско време. То ще бъде с продължителност от 33 обиколки и ще включва едно задължително влизане в бокса за смяна на гуми. В него от първата позиция ще стартира Иваса, който ще подели първия ред на стартовата решетка с Пуршер.

Снимки: Imago

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558