Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/03/screenshot425939.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Очаквайте на живо: Стартът на сезон 2023 във Формула 1 – Sportove
Намери ни
To Top

Очаквайте на живо: Стартът на сезон 2023 във Формула 1

За трета поредна година с


езонът във Формула 1 стартира с надпреварата за Гран При на Бахрейн, която в последните години се превърна в една от най-атрактивните в календара на световния шампионат.

И днес очакванията са да има доста интересно състезание на „Сахир“, въпреки че в челото има ясен фаворит, а именно световният шампион Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул ще потегли първи, като за него това е втори полпозишън в Гран При на Бахрейн след този от 2021 година.

Компания на нидерландеца на първата редица на стартовата решетка ще прави вторият пилот на „биковете“ – Серхио Перес, който вчера бе с 0.138 секунди по-бавен от Верстапен в битката за полпозишъна. Зад тях на втория ред ще се наредят двамата пилоти на Ферари Шарл Леклер и Карлос Сайнц, които малко или много надскочиха потенциала на SF-23 в квалификацията и не се очаква да притесняват Верстапен и Перес днес.

Един пилот, който може да стори това е двукратният световен шампион Фернандо Алонсо, който днес започва своя 20-ти сезон в световния шампионат. Испанецът, за когото това ще е първо състезание с екипа на Астън Мартин, показа темпо сходно с това на Верстапен по време на състезателните симулации във втората тренировка в петък и се очаква с лекота да прескочи Леклер и Сайнц в хода на дистанцията от 57 обиколки.

Прогнозите на Пирели са днес да видим поне две влизания в бокса за смяна на гуми, като най-добрата стратегия е старт със софт, след което един стинт с хард преди финал отново с меките гуми. През миналата година Леклер направи три спирания в бокса по пътя си към победата в Гран При на Бахрейн. Третата визита на монегаска в бокса обаче бе продиктувана от излизането на колата за сигурност 11 обиколки преди финала.

В историята на Гран При на Бахрейн автомобилът за сигурност се появява сравнително рядко, като само в шест от 18-те издания на надпреварата е имало неутрализации на състезанието. Четири от тези шест случая обаче са в последните шест издания на надпреварата, което показва, че всъщност възможността на пистата да се появи колата за сигурност не е чак толкова малка. Ако в тази статистика се вкара и Гран При на Сахир от 2020 година то пет от последните седем състезания на „Сахир“ са включвали поне едно излизане на автомобила за сигурност.

Състезанието за Гран При на Бахрейн, първи старт на сезон 2023 във Формула 1, започва в 17:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо със Sportal.bg.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558