Намери ни
To Top

Баная и Бастианини получават равен статут в Дукати

Шефът на отбора на Дукати в MotoGP Паоло Чиабати заяви, че двамата пилоти на тима, световният шампион Франческо Баная и Енеа Бастианини, ще имат равен статут в началото на сезона в кралския клас.

През миналата година Бастианини бе пилот на Грезини Дукати и направи една впечатляваща кампания, в която спечели четири победи и завърши на третото място в крайното класиране, въпреки че използваше модела на Дукати от 2021 година, макар и с малко подобрения. Така той успя да се пребори с Хорхе Мартин за второто място в заводския екип на италианците, където да си партнира с шампиона Баная.

В хода на сезон 2022 двамата имаха няколко страхотни битки на пистата помежду си, включително за победата в Сан Марино, Арагон и Малайзия.


На „Мизано“ и „Моторланд Арагон“ двамата бяха разделени от под десета на финала след няколко много агресивни маневри в последните километри на съответните състезания.

С оглед тези напечени моменти между двамата миналата година много хора си зададоха въпроса дали между тях няма да има напрежение при съвместната им работа в Дукати. По-рано Бастианини заяви, че извън пистата двамата ще работят заедно, но на пистата всеки ще бъде сам за себе си.

Сега изглежда сходна позиция с тази на Звяра, както е известен Бастианини, изказват и от самия отбор.

„Това, което трябваше да уточним го направихме още миналата година. Тогава Енеа искаше да докаже, че заслужава заводски мотор. Сега той го има и манталитетът му е променен, той разбира, че ще трябва да работи с Пеко. За нас те двамата имат еднакви шансове да спечелят титлата.

„През 2022 Енеа имаше различна мотивация спрямо сега. Надявам се да не греша, но според мен сега нещата ще са по-спокойни, защото Енеа знае, че има повече отговорности“, обясни Чиабати в интервю за испанската версия на сайта motorsport.com.

Сезон 2023 в MotoGP стартира на 26 март с надпреварата за Гран При на Португалия, а ден по-рано ще се проведе и историческият първи спринт в кралския клас. Преди обаче да се стигне до състезателния уикенд в Португалия има още един предсезонен тест, който ще се проведе на 11 и 12 март на пистата „Алгарве“.

Снимки: MotoGP

Ощр от категория Спорт