Намери ни
To Top

Верстапен над всички в първия ден на тестовете в Бахрейн

Световният шампион Макс Верстапен записа най-доброто време в рамките на първия ден на предсезонните тестове във Формула 1 за 2023 година. Нидерландецът бе единственият пилот, който кара в рамките на целия първи ден за подготовка на пистата „Сахир“ в Бахрейн.

Пилотът на Ред Бул бе най-бърз и до обяд, като в следобедната сесия той успя да подобри своя резултат до 1:32.837, след като сутринта записа 1:32.


959. И в двата случая той използва гумите С3, за да запише своя рекорден резултат.

Втори в края на първия ден се класира новият пилот на Астън Мартин Фернандо Алонсо, който бе с 0.029 секунди по-бавен от Верстапен, отново с С3. Испанецът обаче постигна своето рекордно постижение в рамките на последния час за подготовка днес, когато слънцето вече бе залязло и пистата беше започнала да изстива и дава по-добро сцепление.

Тройката в края на първия ден за подготовка допълни пилотът на Ферари Карлос Сайнц, който бе с 0.416 по-бавен от Верстапен, също с С3, като той кара само в рамките на сутрешните часове. Неговият съотборник Шарл Леклер бе с 0.014 по-бавен, въпреки че разполагаше с по-добри условия на пистата в рамките на следобедната сесия. Както и първите трима монегаскът също използва гумите С3 в своя рекорден тур.

Ландо Норис от тима на Макларън записа петия най-добър резултат в хода на първия тестов ден, въпреки че загуби близо два часа от него заради производствен дефект на неговия MCL60, който наложи продължителни поправки. Дефектът бе свързан с части от предното окачването на болида на британския състезател.

Заради този проблем Норис завърши деня с едва 40 тура на своята сметка, което е изравнено най-ниско постижение с това на тест пилота на Астън Мартин Фелипе Другович, който кара в сутрешната сесия. Също като Норис участието на бразилеца бе лимитирано от технически проблеми, които го оставиха в гаража близо час още в началото на деня. Спирането на бразилеца на 4-я завой в първата му обиколка днес бе причината и за единствения червен флаг в рамките на първия изпитателен ден за 2023 година.

Напълно очаквано най-много обиколки в рамките на днешния ден направи Верстапен, който завърши с цели 157 тура при състезателна дистанция от 57 на „Сахир“. От отборна гледна точка Ред Бул бе с най-големия километраж след въпросните 157 обиколки на Верстапен, равняващи се на 849.684 километра. На второ място се нареди екипът на Мерцедес с общо 152 тура, 69 на Джордж Ръсел сутринта и 83 на Люис Хамилтън следобед, а тройката в тази най-важна класация по време на тестовете допълни Уилямс с общо 149 обиколки, 74 на Алекс Албон сутринта и 75 на Логан Сарджънт следобед. 

Единственият тим, които не успя да премине границата от 100 обиколки в хода на деня бе този на Макларън, чиито пилоти Оскар Пиастри и Норис завъртяха само 92 тура помежду си.

Предсезонния тест във Формула 1 за 2023 продължава утре с нови 8 часа и половина за подготовка на пистата „Сахир“, разделени в две сесии от по 4 часа и 15 минути. Първата от тях ще стартира в 9:00 часа българско време, а втората ще стартира в 14:15 часа.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт