Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/02/screenshot422504.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Вечният голмайстор – Sportove
Намери ни
To Top

Вечният голмайстор

Петър Жеков. Вълшебния стрелец. Жектрик. Отиде си на 78 години.


Един велик български футболист. Един от най-великите. Чувствам се задължен да кажа нещо за най-големия голмайстор в българския футбол. На път за Вечния град ще разкажа нещо за вечния голмайстор.

През годините имах щастието да контактувам няколко пъти с митичния реализатор. Земен човек. Приятен събеседник. И в известен смисъл зевзек. Мнозина колеги вече изброиха успехите на Петър Жеков – безпощаден снайперист на ЦСКА, Берое и националния отбор. Макар и във време със силна конкуренция в държавния тим, Жеков има на сметката си 25 гола в 44 мача за България. През календарната 1968 година вкарва общо 84 (!) попадения. Както отбеляза Андрей Демирев, най-доброто постижение на Меси е 79 гола в един сезон.

Сред богатия ни футболен фоклор някак между другото остава фактът, че в началото на 70-те години в ЦСКА пристига официална покана от Барселона за преговори относно трансфер на Жеков на „Камп Ноу“. Документът е подписан от самия Ринус Михелс, който води каталунците по онова време. „Български офицер не се продава“, отговарят от „Армията“. И толкова. Няколко години по-рано в Южна Америка също хвърлят око на централния нападател. „Бразилците предлагаха $750 000 за мен, ама кой ще те пусне в ония години“, каза ми веднъж бат’ Петьо. Друга нелепица – Вълшебния стрелец спира с футбола на едва 29-30 години, изпратен е рутинно с букет и флагче преди мач в 10 часа сутринта. А говорим за титан в историята на ЦСКА.

Друг път пък разказа за своя гол в прощалния мач на Лев Яшин. „Влизам в игра. Корнер. Боби Чарлтън центрира, удрям с глава. Гол. С първото докосване“. Много си обичаше легендарното попадение срещу Левски от 1973 г. Онзи изстрел в 90-ата минута за 2:1. Казваше, че в шутирал крачка-две след точката в централния кръг. „След това този гол изчезна. Питал съм в телевизията, няма го. Тогава почти всички журналисти бяха левскари, явно са го изрязали от архива този мой гол. Няма го. Щеше да е хубаво да го видят младите“, сподели веднъж Жеката.

За Левски, за Гунди говореше винаги с уважение. Въпреки голямото съперничество. С удоволствие се връщаше към времената, в които учи младите Стоичков, Костадинов и Любо Пенев на майсторлък. Фауловете. Ударите. Ицо стоял и попивал на базата в Панчарево. Любо и Емо – и те. „Последни оставахме. Бъзиках ги. Уморихте ли се, питах ги. Добре, който уцели гредата от центъра, може да си тръгва“, спомняше си. Има чалъм къде точно да удариш и с коя част на ходилото да го направиш, казваше още. Уроци при „Златната обувка“ от 1969 г. А на вратарите: ей там ще ти я вкарам, готов ли си, хоп, в мрежата. Веднъж ми разказа как от „Франс Футбол“ организирали в Париж игри на дузпи измежду някои от най-големите футболни звезди по онова време: „Хич не ми мигна окото. Вкарах си всички дузпи, а на Герд Мюлер му спасих три“. В началото на 90-те във „Футбол шоу“ изкараха на сцената половин дузина майстори, за да покажат как се вкарва топката в дупката на таблото. Жеката запретна леко ръкавите на сакото, посочи къде ще вкара и им показа как става. В малкия отвор. Без грешка. Дежа вю – Стоичков срещу Уго Санчес, година-две по-рано.

По-горе казах зевзек. Пред мен „Златната обувка“ на Европа изрече прословутата си фраза за козирката. Беше преди полуфинала между ЦСКА и Берое през 2016 г. „Играем с някакви от селата, дето тренират по два-три пъти в седмицата. Берое е професионален отбор. Ако уцелим два пъти вратата им, съм готов да скоча надолу с главата от козирката на стадиона“, рече тогава Жеката пред Sportal.bg. Някои фенове му скочиха, даже след мача един от младите футболисти на Христо Янев го призова в ефир да се качва на козирката и да скача. На другия ден се чуваме. Вълшебния стрелец доволен, смее се: „Видя ли? Така се прави. Аз ги надъхах така. Това е начинът. В спорта е така – трябва да излезеш с много хъс, със злоба. Аз исках да ги ядосам. Подразних ги и те изиграха най-добрия си мач през сезона. Накрая всъщност Берое имаше само два удара, но в аут“.

Петър Жеков. Златната обувка. Вълшебния стрелец. Поклон!


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория efbet Лига


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558