Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/02/screenshot421729.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Росен Барчовски пред Sportal.bg – за натурализираните американци и тежките съперници в квалификациите за ЕвроБаскет 2025 – Sportove
Намери ни
To Top

Росен Барчовски пред Sportal.bg – за натурализираните американци и тежките съперници в квалификациите за ЕвроБаскет 2025

България се изправя срещу Румъния и Португалия в последните си два мача от предварителните квалификации от група „F“ на ЕвроБаскет 2025. Преди това селекционерът на мъжкия национален отбор по баскетбол Росен Барчовски застана пред камерата на Sportal.bg и Sportal TV, за да разкаже за натурализираните гардове Брандън Йънг и Коди Милър-Макинтайър, разкри дали ще се завърне Дий Бост в състава на „лъвовете“ и защо е избрал мачът с Португалия да се изиграе в „Арена Ботевград“.

-Преди броени дни двама американци получиха български паспорти – Брандън Йънг и Коди Милър-Макинтайър.


Как тези двама играчи ще помогнат на националния отбор? 

– И Коди Милър вече е регистриран във ФИБА. И двамата са ни съграждани с паспорти, с лични карти. С пълни права са, могат да се кандидатират за президент като навършат 40 години. При всички положения имаме нужда. Тази позиция ни е невралгична, нямаме достатъчен брой играчи. Години наред играем с натурализиран чужденец-американец, години наред. Имало е случаи, в които сме били без, защото не са се явявали поради някаква причина, но това е още от 2008-а година, станаха вече 15 години. Наша вина на всички треньори и на целия ни баскетбол, че не можем да произведем гард на ниво Везенков. Поне на такова близко ниво. И се налага нещо, което правят всички отбори, дори шампиона на Испания, където могат да направят пет национални отбора, и те прибегнаха. Ясно е, че меката на баскетбола е Америка, оттам излизат много качествени играчи. Коди Милър прави много добър сезон. Мисля, че ще пасне добре на отбора и ще го харесат.

28

Тренировка на ЦСКА

– Двамата ли ще участват в подготовката сега?
– Не, само Коди Милър. Аз имам списък от 24 човека, ако нещо се случи тогава ще има промени.

– Има ли шанс Дий Бост да се върне в националния отбор? 
– На този етап – не.

– Колко тежки са съперниците ни в последните два мача от предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025 – Румъния и Португалия? 
– Много сериозни отбори. За нас няма слаби отбори. Загубихме от Португалия, с Кипър се мъчихме, с Румъния не беше лесно. Ние който трябва да победим, трябва да стане с обединение на всички сили, с раздаване на 100%, с пълна концентрация , добър ден. Много са факторите и са трудни мачовете. Първо трябва да спечелим мача с Румъния, за да стигнем до мача с Португалия. Има някакъв шанс Португалия да загуби от Кипър, когато ние играем с Румъния и тогава този мач с Румъния е без значение, но пак трябва да бием Португалия с 10 точки. Няма да лежим на това, ще трябва да си гоним победа. Няма да е лесно. Когато играеш за задължителна победа, напрежението е много голямо.

– С оглед на това, че мачът с Португалия е изключително важен, с огледа на това, че най-голямата ни баскетболна звезда Александър Везенков ще вземе участие в срещата, очаквате ли пълна зала? 
– Очаквам и разчитам. Решението да играем в Ботевград беше колективно, но с активно мое участие. Имаше разговори за други места, но аз много държа да е в Ботевград. И заради Везенков, и заради публиката, а и на мен ми върви в тази зала, така че много са факторите.

Ощр от категория Баскетбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558