Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/02/screenshot421657.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Григор Димитров унищожи Карацев за по-малко от час на старта в Ротердам – Sportove
Намери ни
To Top

Григор Димитров унищожи Карацев за по-малко от час на старта в Ротердам

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна по перфектен начин участието си на турнира от сериите АТР 500 в Ротердам с експресна победа над полуфиналиста в Australian Open 2021 Аслан Карацев. Гришо само за 59 минути игра разгроми противника си с 6:1, 6:3 и вече гледа към следващото си предизвикателство в нидерландската зала.

Топ ракетата ни вероятно ще трябва да преодолява доста по-сериозно препятствие, защото го очаква двубой с петия поставен в схемата и световен номер 10 Хуберт Хуркач или винаги непримиримия Роберто Баутиста Агут.

За разлика от предишните им три мача, този път Димитров нямаше никакви проблеми да наложи преимуществото си на корта, а и съперникът му не беше на необходимото ниво, правейки само 7 уинъра и цели 22 непредизвикани грешки.


За сравнение, Григор беше доста по-дисциплиниран и концентриран с 11 печеливши удара и само 11 сбъркани топки, а и подсеченият му бекхенд отново се оказа решително оръжие срещу противника.

Позитивните впечатления от играта на Димитров през новия сезон продължават, а и Ротердам беше мястото на последния му засега финал – през 2018-а, когато не можа да се противопостави на Роджър Федерер заради вирус точно преди мача им.

Първи сет

Карацев започна с прецизна атака с два бекхенда след мощен първи сервис за 15-0, но после ретурът на Григор го затрудни максимално и след последвал дълбок форхенд се стигна до грешка и 15-15. Димитров се защитаваше търпеливо с подсечени удари със задната страна на ракетата и дочака неточност на съперника за 15-30, а после двойна грешка осигури двоен брейк-бол. Пресилен форхенд по диагонала на Карацев осигури ранен пробив аванс за финалиста от 2018 година – 1:0!

Ас по правата в дясната половина даде перфектен старт на сервис-гейма на българина, а той го дублира в същата посока и от другата страна на корта за 30-0. Третият пореден ас за нула време доведе до 40-0, а невърнат втори начален удар затвърди пробива за отрицателно време и без игра – 2:0.

Карацев пробва атрактивно драйв-воле след сервиса си, но го прати в аут и изостана с 0-15. Руснакът се опита да атакува мрежата, но пресили форхенд-апроуча си и се озова в нова неприятна ситуация при 0-30. Нова грешка – този път от бекхенд – осигури троен брейк-бол на Димитров, като все пак с невърнат сервис полуфиналистът от Аustralian Open 2021 спечели едва втората си точка в мача. Форхенд по обратния диагонал в аут обаче затвърди тоталното превъзходство на съперника му – 3:0 за 12 минути.

Григор не можа да спечели предимство с първото си подаване в следващия гейм и трябваше да се защитава от основната линия. Карацев осъзнаваше, че трябва да търси линиите, за да се върне в сета, като това му помогна за 0-15. Димитров го „укроти“ с втори в мача плътен форхнд по диагонала, но после сбърка подсечен бекхенд по правата – 15-30. Руснакът се стремеше и да цели задната страна на съперника, само че Гришо стигна до 30-30 с неотразен начален удар. Стигна се до размяна на бекхенди по диагонала с над 20 удара, но слайсът на българина се оказа по-солидният и той дочака грешката за гейм-бол. Неотразен сервис по диагонала в полето за предимство направи резултата 4:0 при 16:4 спечелени точки до момента.

Прекрасен бекхенд-ретур панира Карацев и той инстинктивно атакува мрежата, но Гришо свали топката в краката му със слайс и го провокира да я прати в мрежата. Една от малкото непредизвикани грешки на Димитров доведе до 15-15, преди най-после руснакът да реализира мощен уинър с бекхенд за 30-15. Григор сбърка форхенд и изостана с 40-15, но съперникът „върна жеста“ за 40-30. Неуспешен подсечен удар със задната страна на българина направи така, че опонентът му регистрира първия си гейм – 4:1.

Димитров поведе с 40-0 чрез серия от великолепни сервиси, след което два пъти прати топката в мрежата, но това не му попречи сравнително бързо да си спечели подаването в следващото разиграване и да се доближи само на гейм от взимане на сета. Веднага след това той бомбардира Карацев с ретур-уинър, а за 0-30 прати ретура в краката му и го матира по точи начин. Руснакът сбърка отново драйв-воле край мрежата и поднесе троен сетбол на Гришо, от който той се възползва моментално с поредица от дълбоки форхенди, последният провокиращ неточност на съперника за 6:1.

Втори сет

Гришо се стремеше да записва сервиси с всеки ас, като набързо стигна до 30-0 чрез началния си удар, преди да направи двойна грешка. Впоследствие кик от втори начален удар разтегна максимално съперника му и българинът завърши елегантно с форхенд-уинър по обратния диагонал. Ново подобно упражнение сложи край на поредното безапелационно подаване в негова полза – 1:0.

Карацев дръпна с 15-0, но после направи поредната си грешка на мрежата, този път при опит за елегантно форхенд-воле – 15-15. Още една порция подсечени бекхенди на Гришо провокираха противника му да сбърка за 15-30, а след това руснакът пресили със задната страна на ракетата си, търсейки за пореден път диагонала. С двойна грешка световният номер 98 предаде подаването си – 2:0.

Кик от втори сервис се оказваше великолепно оръжие за Григор, който си издействаше неточни ретури за 30-0. Следващото разиграване пак се оказа над 20 удара, а този път Карацев беше доста по-разнообразен в ударите си, но отново опропасти усилията си с бекхенд в мрежата. Следващата точка също отиде на сметката на Димитров и той отново поведе с 3:0, макар този път съотношението в спечелените точки да беше малко по-почетно в негова полза – 12:6.

Карацев загатна, че ще проведе убедителен сервис-гейм, повеждайки почти без игра с 40-0. Григор се опита да взима рано топката от форхенд в следващото разиграване, но се пропука при смяна на посоката по правата и отстъпи с гейм на нула за 3:1.

Удар с рамката при рязко пренастройване с краката за форхенд на българина осигури аванс на опонента му от 0-15, но веднага се стигна до паритет след невърнат сервис. Руснакът моментално отново увеличи агресията, но прати в аут бекхенд, докато тича към мрежата – 30-15. Още един неотразен начален удар помогна на Гришо за 40-15 и той стигна до 4:1 след лесна комбинация сервис-форхенд-уинър.

Много експедитивно и със само една загубена точка Карацев намали изоставането си на 4:2. Григор обаче не допусна никакво отпускане или дори мисъл за връщане на интригата със светкавичен сервис-гейм на свой ред за 5:2, като вече едва ли някой на корта е очаквал нещо различно от рутинен успех за бившия номер 3 в сета.

Най-после Карацев осъществи успешна атака на мрежата и завърши с воле, след което се амбицира да продължи агресията и да реализира смач за 30-0. Ас по правата му осигури преднина от 40-0 и после той приключи втория си пореден скорострелен сервис-гейм с форхенд-уинър по обратния диагонал за 5:3.

Два поредни бекхенда на линията и в краката на Григор изведоха руснака до частица надежда при 0-15, която се увеличи в следващия момент заради нова порция успешна агресия от задната страна на ракетата му – 0-30. Систематичното му целене на линиите го предаде за 15-30, а и Димитров реализира ас по правата за 30-30. Втори пореден – с 218 км/ч – осигури мачбол на Гришо и той го материализира с неотразен начален удар по диагонала в полето за предимство. 6:1, 6:3 за чудесен старт на турнира в Ротердам след само 59 минути игра.

Ощр от категория Тенис


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558