Намери ни
To Top

Кой плаща най-много, за да е домакин на Формула 1?

В последните години географията на Формула 1 се промени сериозно – стартовете се увеличават, до 23 тази година, има все повече състезания на Арабския полуостров и завръщането на Щатите е вече факт.

През този сезон в Близкия изток ще има 4 състезания: Бахрейн за началото на кампанията, Саудитска Арабия, Катар и Абу Даби, където ще е финалът на сезона. Съответно, това са и пистите, които плащат най-висока такса, за да са част от календара на Формула 1, като при Бахрейн и Ауби Даби има и допълнително утежнение за фиксираната им позиция.

В Бахрейн плащат 52 милиона долара на състезание, като имат договор до края на 2036 и това в момента е най-дългият действащ контракт за старт от Формула 1. Мястото на Саудитска Арабия в календара струва 55 милиона долара, това на Катар – също 55 милиона долара, а Абу Даби плаща 42 милиона долара. Според информация на racingnews365.com най-високата такса е за Азербайджан – таксата за състезанието в Баку е 57 милиона долара.

В Европа най-високата цена е за Гран При на Унгария – 40 милиона долара, а както стана ясно, вече и Монако плаща такса – тя е фиксирана на 20 милиона долара, като се оформя от твърда сума 10 милиона долара плюс процент от туристическия данък в страната.

Има и две състезания, които не плащат такса. Това са Маями и Лас Вегас – там Формула 1 участва в разходите, за да се развие и популяризира успешно надпреварата преди да започне Либърти Медия да печели пари от тези два старта.

Годишно приходите от такси за организиране на състезания са 711 милиона долара – това са парите, които оформят основната част от годишните приходи на Формула 1, от които се разпределят приходите на отборите, изплащани от ФОМ.

Таксата на Австралия е 37 милиона долара, на „Имола” – 21 милиона долара, на Испания – 25 милиона, на Канада – 32 милиона, на Австрия – 25 милиона, на Великобритания – 26 милиона, на „Спа” – 22 милиона, на „Зандвоорт” – 32 милиона, на „Монца” – 25 милиона, на Сингапур – 35 милиона, на Япония – 25 милиона, на Остин – 30 милиона, на Мексико – 30 милиона и на Бразилия – 25 милиона.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт