Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/01/screenshot418868.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Очаквайте на живо финала на Australian Open между Джокович и Циципас – Sportove
Намери ни
To Top

Очаквайте на живо финала на Australian Open между Джокович и Циципас

Рекордьорът по титли в Australian Open Новак Джокович преследва безпрецедентния си десети трофей в Мелбърн, изправяйки се във финала срещу Стефанос Циципас.

Битката за купата “Норман Брукс” започва в 10:40 часа.

Както е известно, след тежкия мач с Григор Димитров, продължил над 3 часа, Джокович нямаше проблеми да елиминира следващите си съперници по пътя към финала. Той загуби съответно 5, 7 и 8 гейма срещу Алекс де Минор, Андрей Рубльов и Томи Пол, като очаквано влиза в двубоя с Циципас като сериозен фаворит.


20 загубени гейма от осминафиналите до финала са постигали само още Иван Лендъл (шампион през 1990-а) и Андре Агаси (шампион през 2003-та).

Великият сърбин преследва 22-ра титла от “Големия шлем”, която би го изравнила на върха с Рафаел Надал, а в момента се намира и в рекордна серия от 27 поредни победи в Australian Open. Той не е губил мач в Австралия от осминафинала през 2018-а, когато се завръщаше от възстановяване от контузия и отстъпи на Хьон Чун.

Джокович няма загуба в турнира срещу съперник от топ 10 от 2014-та насам, когато бе спрян от Стан Вавринка на четвъртфиналите, а впоследствие швейцарецът спечели титлата.

Ноле е с перфектна статистика във финалите в Мелбърн – 9 от 9, като от “Уимбълдън” миналата година насам е загубил само един мач и е спечелил пет турнира досега. За шести пореден път Джокера ще се изправи на финал в “Шлема” срещу съперник, който няма “мейджър” титла. В четири от предишните пет двубоя той излезе победител, като изключението е само загубата на US Open 2021 от Даниил Медведев. Именно това поражение сложи край на мечтата за “календарен шлем”.

Стефанос Циципас вече веднъж неуспешно се опита да пребори Джокович за първия си триумф в “Шлема”, като допусна обрат от 2-0 до 2-3 сета на финала на “Ролан Гарос” 2021. В похода си до последния мач в Мелбърн той имаше трудни изпитания срещу Яник Синер и Карен Хачанов – срещу италианеца Циципас пропиля аванс от два сета, а срещу руснака пропусна да затвори мача с чиста победа.

24-годишният грък е в тежка серия от девет загуби от Джокович в последните им девет мача, включително пет финала. Изненадващо или не, Циципас все още няма трофей на открити твърди кортове в кариерата си.

Ако загуби първия сет срещу Джокович, то шансовете на Стефанос ще намалеят значително, що се отнася до статистиката. Ноле е спечелил 294 мача в “Големия шлем” и е загубил само 8, когато е повеждал с 1-0 сета. В Австралия и САЩ пък съотношението му е 146-3. Все пак, през 2020 година на “Ролан Гарос” Циципас се добра до пети сет срещу Джокович, въпреки че бе изостанал с 0-2, преди в крайна сметка да загуби.

Шампионът в Australian Open 2023 ще бъде и новият световен номер 1, а загубилият финала – номер 3.

Ощр от категория Тенис


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558