Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/01/screenshot418273.png): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Иван Генков: Вярвах в успеха, този трофей е нова страница – Sportove
Намери ни
To Top

Иван Генков: Вярвах в успеха, този трофей е нова страница

Предимството бе на страната на противника, но съумяхме да го пречупим, заяви специалистът

Тимът на Звездец (Горна Малина) спечели Купата на България във второто ниво на шампионата – Висшата лига, след като се наложи над Етрополе с 3:1 гейма във финала за трофея, изигран в зала „Васил Левски“ в  Пазарджик.

Старши треньорът Иван Генков говори пред BGvolleyball.com за успеха, мотивацията, вярвали ли са – той и състезателите му, че ще спечелят трофея. Какво още сподели треньорът – прочетете в специалното интервю за BGvolleyball.


com:

Спечелихте историческа Купа на България Висша лига. Какви са емоциите след финала?

Наистина е исторически за клуба трофей. Догодина предстои честване 65 години организирано волейболно движение в Община Горна Малина и 35 години участие в първенствата, администрирани от БФВ с представителен отбор мъже. За всичките тези години този трофей е най-ценният. Наистина това е нова страница в клубната ни история. Това трудно може да се опише с думи. Като състезател ми се е случвало, но като треньор и за мен това е първи трофей с такава стойност. Бих казал, че усещането е невероятно. Пожелавам го на всички, които се занимават със нашият спорт.

Победихте Етрополе и взехте реванш за загубата в първенството. С какво пречупихте противника?

Определено, смятам, че предимството беше на страната на противника. В техните редици има състезатели с професионален опит в Суперлигата, играли мачове с подобен заряд. От наша страна смятам, че се постарахме максимално да изпълним тактическите указания, които си поставихме преди мача. Да разстроим тяхното посрещане, и оттам насетне – да спрем на двоен блок крайните им нападатели. По този начин успяхме да игнорираме тяхната игра в центъра, където и в момента съм убеден, че ни превъзхождат. Именно това и сърцатата игра на момчетата от нашия отбор, разбира се, беше разковничето за крайния успех. Определено взехме реванш за загубата в първенството. Стойността на тази победа обаче е доста различна. Тук всичко приключи, а първенството тепърва предстои.

Какво беше ключовото за успеха? Кое ви мотивира най-силно – присъствието на феновете ви със сигурност вдигна градуса в залата?

Вижте, не мога да не отбележа факта, че в края на миналата седмица се контузи най-добрият им нападател. Усети се неговата липса. Със сигурност той е един от най-стойностните играчи в този формат. За съжаление, случват се тези неща в спорта. От сърце му желая бързо възстановяване. По отношение на мотивацията мога да кажа, че всеки от нас излиза на терена всеки път, за да се доказва. Състезателите като състезатели, треньорът като треньор. Ето защо видимо надграждаме в играта си. По отношение на феновете – бяха невероятни. Със сигурност надхвърлиха очакванията ми. Само адмирации за тях. Седмият играч в отбора със съществен принос за крайния успех. Благодаря им от сърце!

Преди полуфиналите каза, че имате шансове за Купата, оказа се прав. Вярвахте ли, че ще успеете?

Определено се смятам за карък, затова избягвам да прогнозирам развоя на срещите. Разбира се, че вярвах в успеха. Особено в така създалата се ситуация с отсъствието на ключов играч в редиците на противника. Е, не на 100%, разбира се. Няма как да чакаш противникът да изгуби. Трябва сам да се пребориш за крайния успех.

Състезател на Звездец стана MVP на финала, има ли още някой, който би отличил?

Всички победи до момента сме печелили като колектив. Така беше и на финала за купата, но няма как да не отбележа доброто включване в отбора на новите попълнения в отбора Пресиян и Теодор, съответно на поста либеро и център. Пореден много силен мач за най-добрия ни нападател Андреа Иванов, който продължава да бъде топреализатор в нашия отбор.

Успяхте да пренапишете клубната история, какво следва сега?

Ден-два да избистрим главите и всичко започва от начало. Първенството започва в началото на февруари. Надявам се, ще имаме време да ни напуснат всички тези емоции, за да стартираме успешно и на този фронт.

Целта – финал и в първенството, стои ли пред вас?

Вече споменах за каръка. Няма как да прогнозирам докъде бихме стигнали в първенството. Ще се стараем да играем добър волейбол и тъй като всички знаем, че апетитът идва с яденето, ще видим докъде ще стигнем. Защо не и до финала?!

Какво ще пожелаеш на себе си и хората около теб?

Основното е да сме заедно и да сме здрави. И може би по-позитивни. Защото смятам, че си струва. Поздрави на всички!

Ощр от категория Волейбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558