Намери ни
To Top

Ожие пред Еванс и Танак след първите отсечки на рали „Монте Карло“

Осемкратният световен рали шампион Себастиен Ожие излезе начело след първите две отсечки на легендарното рали „Монте Карло“, с което се дава началото на сезон 2023 в Световния рали шампионат (WRC). Този уикенд Ожие преследва своята 9-та победа в Княжеството, с която отново да излезе еднолично начело в класацията за най-много победи в надпреварата. В момента той дели първото място със своя сънародник Себастиен Льоб, който не защитава успеха си от преди 12 месеца. 

Френският пилот на Тойота, който за втора поредна година ще кара с ограничена програма в световния шампионат, бе най-бърз и в двата етапа днес, които се проведоха на фарове в планините над Монако.


По този начин той си осигуро аванс от точно 6.0 секунд спрямо своя съотборник в Тойота Елфин Еванс, който бе с втори резултат и в двете отсечки.

Тройката с пасив от 15.4 секунди затваря завръналият се в М-Спорт световен шампион за 2019 година Ойт Танак, който бе шести след първия етап, но се придвижи с три места във втория. В него вече бившият съотборник на Танак и настоящ лидер на Хюндай Тиери Нювил имаше проблеми и изхвърча от пътя в средата на отсечката, но след много кратко забавяне успя да се върне на пътя, губейки едва 9.5 секунди спрямо Ожие в етапа. Тази неточност коства на белгиеца една позиция и така той заема четвъртото място преди петъчните отсечки.

Топ 5 допълва световният шампион за 2022 година Кале Рованпера от Тойота, който допусна сходна грешка с тази на Нювил в хода на втората отсечка, но и той като белгиеца ограничи загубите до под 10 секунди спрямо Ожие. В края на първия ден пасивът на Рованпера спрямо лидера е 17.1 секунди, докато на 1.6 пред финландеца е и белгийският пилот на Хюндай.

Утре рали „Монте Карло“ продължава с нови шест етапа с обща дължина от 105.34 километра, които ще бъдат разделени от само една зона за смяна на гуми в обедните часове. Първата отсечка в рамките на петъчния ден стартира в 10:09 часа българско време, а последната ще бъде в 17:39 часа.

Снимки: twitter.com/TGR_WRC

Ощр от категория Спорт